3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Pakistan: Sud Perveza Musharrafa proglasio bjeguncem

Pakistanski sud koji je u utorak, zbog izdaje, na smrtnu kaznu osudio bivšeg predsjednika države, generala Perveza Musharrafa izdao je detalje presude o spomenutom slučaju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Presuda na 167 stranica objavljena u četvrtak zahtjeva od agencija za provođenje zakona da uhapse “bjegunca“ koji je na liječenju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nije se pojavio na sudu uprkos ponovljenom pozivu u slučaju koji je trajao šest godina.

Po prvi put u istoriji Pakistana, vojni komandant proglašen je krivim za izdaju i izrečena mu je smrtna kazna.

- OGLAS -

Waqar Ahmad Seth iz tročlanog Vijeća sudija u napomeni je rekao da će u slučaju da bivši predsjednik bude pronađen mrtav “njegovo tijelo biti odvezeno na Trg D-chowk u Islamabadu i biti obješeno tri dana”.

Međutim, ostale sudije se nisu složile s dijelom o prebacivanju njegovog tijela na javni trg.

Specijalni sud u Islamabadu osudio je Musharrafa, s dva glasa sudija naprema jedan, zbog uvođenja vanrednog stanja, suspendovanja Ustava iz 2007. godine i stavljanje sudija u kućni pritvor.

“Suđenje za izdaju države se, prema Ustavu, vodi protiv onih pojedinaca koji potkopavaju ili pokušavaju da potkopaju Ustav na bilo koji način. Ovaj sud, nakon iznošenja nepobitnih i nesagledljivih dokaza tužilaštva protiv optuženog, došao je do zaključka da je optuženi zaista kriv i da zaslužuje propisanu kaznu. Osuđeniku će biti obješen za vrat, po svakoj tački optužnice, dok ne umre”, navodi se u presudi.

Musharraf je presudu nazvao “sumnjivom” i projektom svojih protivnika.

“Ovo je slučaj bez presedana u kojem ni optuženom ni njegovom advokatu nije bilo dopušteno da se brane”, naglasio je Musharraf u video izjavi iz bolničkog kreveta u Dubaiju.

Specijalni sud Pakistana u utorak je izrekao smrtnu kaznu bivšem generalu i predsjedniku te zemlje Musharrafu koji je 1999. godine na vlast došao vojnim udarom. Za predsjednika Pakistana imenovan je 2001. godine, a s funkcije se povukao ostavkom iz 2008. godine. Osuđen je zbog uvođenja vanrednog stanja, suspendovanja Ustava iz 2007. godine i stavljanje sudija u kućni pritvor. Trenutno živi u egzilu u Dubaiju u koji je, radi liječenja, doputovao prije tri godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA