5 C
Sarajevo
27.04.2024

Više od 170 žrtava i 7.700 oboljelih od koronavirusa

Do kraja dana je u srijedu potvrđeno ukupno 7.736 slučajeva zaraze koronavirusom u Kini, uz još 12.167 suspektnih, saopćila je komisija, dodavši kako se 1.239 ljudi nalazi se u kritičnom stanju.

Od 170 dosadašnjih smrtnih slučajeva, 162 su zabilježena u epicentru epidemije, u provinciji Hubei.

Virus, koji je u međuvremenu zahvatio čitavu državu, proširio se širom svijeta, pa je tako 70 slučajeva zaraze zabilježeno u više od 20 država, među kojima su Japan, Njemačka, Francuska, Tajvan i Vijetnam.

- OGLAS -

Ovim državama su se pridružili Ujedinjeni Arapski Emirati i Finska gdje su prijavljeni prvi slučajevi zaraze.

Malezija je potvrdila osmi, a Singapur 10 slučaj oboljenja. Peti slučaj je potvrđen u Francuskoj.

Stručna komisija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastat će se ponovo u četvrtak kako bi odlučila o tome hoće li brzo širenje zaraze proglasiti javnozdravstvenom opasnošću od međunarodne važnosti.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je kako ta organizacija “duboko žali” što je rizik od širenja virusa u nekoliko prošlosedmičnih izvještaja ocijenila “umjerenim” umjesto “visokim”.

Tokom noći, rastućem broju aviokompanija koje su otkazale neke ili sve letove u Kinu pridružili su se i Lufthansa, KLM, Finnair, American Airlines te IndiGo.

Švedska kompanija IKEA je objavila kako je privremeno zatvorila sve svoje prodavnice, njih 30, u Kini zbog širenja koronavirusa.

Na zatvaranje predstavništava zbog virusa se odlučio i Google koji zatvara kancelarije u Kini, Hong Kongu i Tajvanu.

Bolest utječe i na sport u Kini. Nogometni savez Kine u četvrtak je objavio kako se odgađaju sve domaće utakmice planirane za 2020. godinu zbog virusa, prenosi Al Jazeera..

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA