1 C
Sarajevo
19.04.2024

Skupština RS ukida prepreke za nabavku oružja

Nacrtom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o oružju i municiji dodatno se ukidaju administrativne barijere kada je riječ o uvjetima za nabavljanje oružja, rekao je predstavnik MUP-a RS Srđan Obradović. 

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u Narodnoj skupštini RS-a. Obradović je rekao da se ovim zakonskim rješenjem brišu zakonske odredbe koje su kao jedan od uvjeta za nabavljanje oružja propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv osoba ne vodi prekršajni postupak.

On je rekao da ove zakonske odredbe nisu opravdale svrhu u praksi, a istovremeno su građane izlagale dodatnom trošku i gubitku vremena.

- OGLAS -

Kada je u pitanju oduzimanje oružja fizičkim licima, Obradović je rekao da je te odredbe potrebno drugačije definirati, jer se u praksi pokazalo da se građanima koji su učinili prekršaj u određenim slučajevima i uredno platili novčanu kaznu, primjenom konkretnih odredbi, oduzimalo oružje koje je u mnogim slučajevima predstavljalo porodično nasljeđe, trofej ili slično.

– Predložena su zakonska rješenja koja će dati mogućnost resornom ministarstvu da cijeni određene slučajeve i svrsishodnost oduzimanja oružja, a to istovremeno neće utjecati na sigurnost osoba i imovine – zaključio je Obradović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA