2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Ersoy: Turska će biti zemlja koja će se najbrže oporaviti u sektoru turizma

Turska će biti država koja će se najbrže oporaviti u sektoru turizma sljedeće godine, rekao je u petak turski ministar turizma Mehmet Nuri Ersoy, a prenosi Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se na programu “Sedmica inovacija u Turskoj”, održanom virtulenim putem u organizaciji Unije turskih izvoznika (TIM), ministar Ersoy rekao je da će turistički sektor u toj zemlji vrlo brzo početi rasti.

Napomenuo je da je Turska čak i tokom pandemije koronavirusa 2020. godine ostvarila bolje rezultate u oblasti turizma od svojih konkurenata.

- OGLAS -

Dodao je da zemlje diljem svijeta imaju veliko povjerenje u turistički sektor u Turskoj te da je ta zemlja postala najpoželjnije odredište za nekoliko država, kao što su Rusija i Ukrajina.

U sklopu programa certifikacije za siguran turizam, Turska je poduzela značajne napore i mjere protiv pandemije u oblasti turizma radi zaštite stranih posjetilaca i osoblja.

Podsjetivši da je Turska 2018. i 2019. godinu završila s rekordnim brojkama u turističkom sektoru, Ersoy je kazao da je turizam najbolji sektor za kreiranje novih prihoda i radnih mjesta.

Istakao je da se Turska trenutno nalazi na 26. mjestu liste globalnih izvoznika usluga, napominjući da ta zemlja narednih godina može mnogo više napredovati u toj oblasti.

“Trebali bismo se fokusirati na to kako da uđemo među deset najboljih država”, istakao je turski ministar.

Na kraju Ersoy je naglasio da bi Turska trebala posvetiti veću pažnju inovacijama kako bi povećala svoj udio u globalnom izvozu usluga.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA