-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Merkel: U Idlibu nam treba primirje i sigurna zona za stotine hiljada Sirijaca

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je kako je u sirijskom Idlibu potrebno primirje, odnosno sigurna zona za stotine hiljada Sirijaca koji se trenutno nalaze na turskoj granici, javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel je govorila na konferenciji za novinare nakon 11. Samita integracija, a tom prilikom se dotakla pitanja neregularnih migranata i aktuelne situacije u sirijskom Idlibu.

Podvukla je kako sve ono što se dešava posljednjih dana jasno pokazuje koliko je važan sporazum o migrantima postignut između Europske unije (EU) i Turske. Prema njenim riječima, Turska je dala značajan doprinos prihvatanjem velikog broja migranata.

- OGLAS -

Naglasila je kako se dešavanja u Idlibu na vrlo ozbiljan način odražavaju na Tursku.

Podsjetila je i na to kako je ovih dana zajedno s francuskim predsjednikom Emmanelom Macronom imala sastanak s ruskim liderom Vladimirom Putinamo.

“Potrebno nam je primirje (u Idlibu), potrebna je sigurna zona za stotine hiljada Sirijaca koji se trenutno nalaze na turskoj granici”, kazala je Merkel.

Dodala je i kako je Turska primila više od 3 miliona Sirijaca, gotovo milion Afganistanaca i iranskih izbjeglica, te da je u tom smislu situacija u Idlibu znatno otežala situaciju za Tursku.

Njemačka kancelarka je ponovila kako može razumjeti da Vlada turske i predsjednik Erdogan mnogo više očekuju od Europe, ali kako smatra da je neprihvatljivo nezadovoljstvo na tom planu iskazivati preko izbjeglica.

Merkel je dodala kako je Turska suočena s velikim zadatkom u Idlibu, te kako je s tom zemljom potrebno razgovarati po pitanju izbjeglica.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA