20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Konaković: Bio si lav, sada si SDA! Efendić: Bio si premijer, a imaš DIF!

Gosti  Face to Face-a su bili Elemedin Konaković i Semir Efendić. Duel dvojice mladih i  najaktuelnijih političara Kantona Sarajevo planiran je od samog početka predizborne kampanje. Ova dva političara su u otvorenom i žestokom duelu izrekli neke od najjačih optužbi i odbrana.

 

– ”Nisam se odazvao pozivu za debate ranije, prije izbora, jer sam vodio pozitivnu kampanju. Smatrao sam da debata nije neophodna. Daleko od toga da se bojim. Konaković je zasnivao kampanju na prozivanju drugih, a to nije dobar način. Nisam imao lični razlog. Jedan od razloga je bio što nikada nisam ubijedio Konakovića ni u šta. Dobro je da je Konaković napustio SDA, to je način ozdravljenja SDA. Nalazio je krivca, pričao priče, a rezultata nije bilo. Pokušava da ukrade nove četiri godine da bi obećavao. Zloupotrijebio je tešku situaciju u društvu. Izmislio krivce i okrivio ih za stanje  i baš na tome gradio kampanju. Nije jednostavno definisati problem, treba tražiti rješenja, a ne tražiti krivca kao Konaković”, odgovara Efendić.

- OGLAS -

 

– ”Cilj poziva na debatu je da pričamo o programima. Došao sam da pričamo o rješenjima. Dobro je da nismo u kampanji pričali ovako. Razgovaraćemo o svemu o čemu želi Efendić. Imam i lični razlog za ovu debatu. Bio je kritičar SDA, čovjek koji je bio za promjene, on je jedan od razloga zbog kojeg sam napustio SDA. Danas je s tim ljudima napravio dogovor. Bio je glasan prema Bakiru. SDA treba korjenite promjene”, rekao je Konaković.

 

Debata koja je s obje strane tekla ubrzano, otvorila je pitanja za koja Efendić okrivljuje Konakovića :

 

”Puno je toga što sam uradio za tebe i sve što si pričao o meni je suprotno od ovoga večeras. Nikada te nisam optužio kao ti mene da sam korumpiran. Sve ono  što su pisali na lažnim portalima, braneći stranku. Semir koji je imao kritički odnos je bio pravi čovjek. Danas je dobro što nismo u istoj stranci’‘, govori Konaković, na šta Efendić odgovara:

 

– ”Šta su ti dokazi? Ja sam isti onaj kakav sam i bio. Djela kojima se ti hvališ nemaju dokaz. Organi tužilaštva su organi s kojim si se ti mazio dok si bio premijer? ZOI je zatečen sa dugovima, Hubijar je jedini uradio što je trebalo, jedini direktor koji je imao hrabrosti da to riješi. Napravio je najveću investiciju, nije bilo veće investicije od onoga što se dogodilo na Bjelašnici. Vas nije zanimalo KJKP Rad gdje imate direktora dvadeset godina, imate prljav grad”, ističe Efendić, a Konaković žestoko kontrira:

 

”Sa direktorima sa kojima vi sarađujete nikad nismo sarađivali. Mi ne vjerujemo tužilaštvima, sudovima. Prestao sam sarađivati sa takvima kad sam postao premijer. sve su to izmišljotime. Ti ne znaš ni šta su nadležnosti premijera. Znaš li šta si napisao u programu? Narednih dana ću se baviti samo tobom” – Konaković

 

”Pa zašto niste riješili GRAS? Ali tebi nije bio prioritet GRAS. Konaković je bio dovoljno u vlasti Kantona Sarajevo, mislim da je vrijeme da se malo povuče i da priliku nekom drugom. Ne razumiješ ti šta je zapošljavanje! Vi ste Zavod za rad ugušili, niste im dozvolili da dođu ljudi i projekti koje je potrebno realizirati”, pitao je Efendić Konakovića.

 

– ”Nakon što smo za godinu dana smanjili gubitke GRAS-a, vratili su direktora kojeg smo smjenjivali dva puta jer im je bitnije gdje im rade supruge.  Zapošljavate po petoro iz porodice. Kadrovski djelujete. Bio si moja uzdanica za promjene, a onda si se predao. Ušao si u fazu u kojoj ti zapošljavanje nije problem. Ja znam koliki je kantonalni budžet, ti ne. Rekao si da si sa osamnaest miliona godišnje napravio bum koji godišnje troši milione, puno veće milione”, odgovara Konaković, i dodaje:

 

”Preloš si u krizama, to je tvoj problem”, na šta Efendić govori:

-” Ti si odličan da proizvedeš krizu”.

 

U toku gostovanja napadali su jedan drugoga, otvoreno pokazujući dokumente, a Konaković je imao i snimke. Na Efendićeva opravdanja Konaković govori:

 

– ”Nisi kriv za sve što te optužuju.  Ti smatraš da nisi kriv. Tražio si krivca. Kredibilitetom pokrivaš brojne greške’‘, na što će Efendić:

 

– ”Da sam ja postao ono što si bio ti. Za tvoju informaciju, moja kandidatura je jedva prošla. Tamo ima još onih koji misle da se neko može kandidovati, poput vas, bez ikakvih kompetencija”.

 

Konaković nastavlja:

 

– ”Kreirao si novogradsku kampanju, a mi smo vas pobijedili. Što nisi smijenio nezakonito uposlenog direktora, šefe SDA? Nisi jer si se nagodio. Konaković ima autoritet, rekao si i sarađivali smo, dobar si administrativac, napravio  si planove za konkretne  stvari, a za šta nemate budžet. Napravio si revoluciju koju s postojećim budžetom niko ne bi mogao. Kako to objašnjavaš?”.

 

– ”Najviše su rasle rente za građevisnko zemljište, gdje smo uradili ogoroman broj regulacionih planova. Godišnje smo imali pet miliona KM više”, istakao je Efendić, dodajući na koji način je on administrativno- poslovno uređivao područje Novog Grada.

 

Govorilo se i o tome pod kakvim su uticajem pravosudne institucije.

 

”Tužiteljica je pod vašim utjecajem, pristala na saradnju. Nagodili ste se. Kad sam vidio kako padaju slučajevi pod vašim utjecajem prekinuo sam saradnju s takvim Tužilaštvom. Imate takvu moć da procesuirate slučajeve koji vam smetaju”, govori Konaković, a Efendić replicira:

 

– “Otkud ti znaš, ja sa njima nemam nikakvih kontakata? Ja nisam zaštićen ni od koga”

 

– ”Ja sve uvijam, govorim da si fin, ali si zapravo zaštićen da budeš nosilac liste. Imam snimak koji govori protiv riječi Efendića da sam korumpiran. Nisi predložio rješenja, nego listu želja”, istakao je Konaković.

 

Konaković je spomenuo i to kako sedam mjeseci nakon nesreće u kojoj je Efendić upravljajući vozilom usmrtio stariju osobu nema tužilačke odluke i da to treba riješiti.

Imam informacije. Kako je snimak kod mene trebaš pitati one koji te štite.

 

”Bio je to nesretan slučaj i ne znam zašto nema tužilačke odluke. Advokat mi je rekao da ne bih bio ni priveden da nisam načelnik jer nisam vozio pod uticajem alkohola, nisam prekoračio brzinu i nisam napravio niti jedan prekršaj. Šta tužilaštvo i sud odluči ja ću prihvatiti i to sam rekao”, kazao je Efendić, dok Konaković nastavlja:

 

Dali su ti lažne papire kojima se ovdje praviš pametan. Organi te čuvaju. Ne može postojati zemlja u kojoj se nosilac liste ne procesuira. Ušutio si se otkad je to počelo. U julu prošle godine si bio kritičar SDA, vidi u šta si se danas pretvorio. Sve o čemu ja govorim je istina i provjerljivo.

 

Semir Efendić se osvrnuo na Konakovićevu izjavu tvrdeći da se SDA izvukla iz problema:

 

”Alija se nije vratio, a mi smo spasili SDA”.

 

– ”Otkad smo sklonili te kadrove, kadrove Novog Grada, rješenja su počela dolaziti. I u slučaju VIK-a i svim drugim. Tek si postao SDA-ovac, pravi. Zajedno smo se borili da se SDA mijenja. Imao si biračke odbore koji su ti dopisivali glasove. Dok nas pozivaju na formiranje vlasti, SDA ne radi ništa. Zluoputrebljavate položaje”, oštar je bio Konaković.

 

Efendić je ovakvo mišljenje prokomentarisao:

 

”Građani su prepoznali tešku situaciju i izabrali nas. Umjesto da druge stranke budu odgovorne i da se uz natpolovičnu većinu koju bi SDA, DF i SDP imali pokušaju rječiti rušilački napadi na državu koji su krenuli dolaskom Dodika u Sarajevo, oni to nisu uradili. Krenuli su iz KS praviti vlast ne znajući kakva će biti na nivou FBiH izigravajući volju građana koji su najviše glasali za SDA”.

 

– ”Da smo debatu obavili u kampanji sve bi danas bilo drugačije”, rekao je Konaković.

 

To što niko i od ostalih neće s SDA, ističe Konaković, dovoljno govori o tome gdje ste vi danas. Niko neće s Vama jer ste ovakvi, zaključio je Konaković, dok je Efendić ponovio da je SDA ustvari pokazatelj volje građana i da će bit i onih koji će htjeti s njima. Žestoki duel oči u oči, face to face, pogledajte u video prilogu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA