Sport
Olimpijski duh se vraća u Sarajevo! (VIDEO) Prije 35 godina u Sarajevu su počele 14. zimske olimpijske igre, koje su trajale do 19. februara
#

Iako danas planine na kojim su se održala takmičenja, kao i drugi objekti, gotovo ničim ne podsjećaju na olimpijske dane, sjećanja na ZOI 84. još su uvijek živa.

Tih februarskih dana 1984. desio se, kako mnogi kažu, olimpijski san, zimska bajka, 10 historijskih dana Sarajeva i tadašnje Jugoslavije. Grad zbijen u dolini i okružen planinama, na raskršću svjetova, koji spaja Istok i Zapad, otvorio je vrata cijelom svijetu.

U „selo u planinama”, kako ga je od milja nazivala književnica Suzan Sontag, stiglo je 49 nacionalnih reprezentacija s preko 2.500 sportista i njihovih pratilaca, koji su se nadmetali pod motom: Citius, Altius, Fortius - Brže, više, snažnije.

Ove 2019. godine, Sarajevo će opet oživjeti svoj olimpijski duh. EYOF, europski olimpijski festival mladih bit će održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16. februara. Sarajevo će još jednom biti centar svijeta, kao što je bio i te daleke 1984. godine. U videu u nastavku podsjetite se kako su trajale pripreme za najbolje organiziranu zimsku Olimpijadu do tada!

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.