12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

U Pekingu više od 100 novih slučajeva koronavirusa, WHO kaže da se sve istražuje

Zasad nije sigurno zbog čega se stvorilo novo žarište koronavirusa u Pekingu, rekli su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije u ponedjeljak, naglasivši da su tvrdnje da je uvezen ili da je nađen na pakiranju lososa samo hipoteze. 

U nekim dijelovima kineske prijestolnice uvedene su sigurnosne kontrolne tačke, škole su zatvorene, kao i kulturni i sportski objekti, a ljudima je rečeno da se testiraju na koronavirus, nakon porasta broja zaraženih koji je navodno povezan s najvećom tržnicom svježe hrane u tom gradu.

Virus pronađen na daskama za rezanje na tržnici?

- OGLAS -

Državni mediji izvijestili su da je virus pronađen na daskama za rezanje uvoznog lososa na pekinškoj tržnici Xinfadi.

Mike Ryan, čelnik WHO-ovih hitnih programa, rekao je na brifingu da se ne bi izjašnjavao o tome treba li pakiranja testirati na virus.

Ranije su neki stručnjaci rekli da nije vjerojatno da je sama riba uzrok zaraze, a svaka veza s lososom rezultat je unakrsne kontaminacije.

Ryan je rekao da WHO prati situaciju, koja je zabrinjavajuća jer se pojavila u tako velikom gradu kao što je Peking, i da je WHO u bliskom kontaktu s kineskim vlastima koji zarazu pokušavaju zauzdati.

“Kao što smo vidjeli u mnogim zemljama, pojava novih žarišta je uvijek razlog za zabrinutost”, dodao je.

Više od 100 novih slučajeva u Pekingu

WHO je objavio i da je više od 100 novih slučajeva covida-19 zabilježeno u Pekingu od ponovne pojave bolesti u kineskom glavnom gradu.

“Prošle sedmice Kina je javila o jednom novom žarištu u Pekingu, nakon više do 50 dana bez ijednog slučaja u tom gradu. Sada je potvrđeno više od 100 slučajeva. Istražuje se podrijetlo virusa i koliko se proširio”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“I zemlje koje su pokazale sposobnost da zaustave prijenos covida-19 trebaju ostati oprezne zbog moguće ponovne pojave virusa”, dodao je.

Zasad nije zabilježen nijedan smrtni slučaj. Izgledalo je da je koronavirus gotovo iskorijenjen iz Kine, gdje se krajem 2019. pojavio u Wuhanu, sve dok prošle sedmice nije izbilo novo žarište.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA