11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Upozorenje ljekara: Pušenje je mnogo opasnije od COVID-19

Pandemija COVID-19 je za nešto više od godinu dana u svijetu odnijela 2,3 miliona života, dok od bolesti čiji je uzročnik pušenje godišnje umire 7,2 miliona ljudi, navodi turski specijalista pulmologije Muhammed Emin Akkoyunlu, javlja Anadolu Agency (AA).

Akkoyunlu, pulmolog univerzitetske bolnice Medipol Mega u Istanbulu, u razgovoru za AA ističe da je pušenje jedan od najvećih problema čovječanstva već 150-200 godina i da Svjetska zdravstvena organizacija pušenje ocjenjuje kao epidemiju i bolest.

Uzimajući za primjer svoju zemlju, Akkoyunlu navodi da se u Turskoj godišnje potroši 15 milijardi dolara na pušenje i bolesti koje ono izaziva, dok u svijetu taj broj prelazi bilion dolara.

- OGLAS -

“Pušenje svake godine ubije 7,2 miliona ljudi u svijetu, dok je koronavirus, koji je zahvatio cijeli svijet, za godinu i dva mjeseca ubio 2,3 miliona ljudi. Kada uporedimo pušenje i COVID-19, jasno je da pušenje predstavlja mnogo ozbiljniji problem”, rekao je Akkoyunlu.

Podsjeća da je pušenje uzročnik gotovo svih kardiovaskularnih bolesti, te dodaje da su i sve vrste karcinoma povezane s pušenjem.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA