Sport
Opet se bori za život: Bivši vozač Formule 1 doživio stravičnu saobraćajnu nesreću Bivši vozač Formule 1 Alessandro Zanardi (53) teško je povrijeđen u saobraćanoj nesreći u blizini Pienze u Toskani.
# SCS

Bivši vozač Formule 1 Alessandro Zanardi (53) teško je povrijeđen u saobraćanoj nesreći u blizini Pienze u Toskani.

Zanardi je prije 19 godina stradao u stravičnoj nesreći na automobilističkoj trci u Njemačkoj ostavši bez obje potkoljenice, a sada se opet bori za život.

Ovoga puta je stradao za vrijeme utrke paraolimpijaca na ručnim biciklima. Prema posljednjim informacijama udario ga je kamion i u teškom stanju je helikopterom prevezen u bolnicu u Sienu.

Nagađa se kako je paraolimpijski pobjednik iz Londona i Rio de Janeira izgubio kontrolu nad svojim biciklom i prešao u suprotnu traku u kojoj je bio kamion.

Zanardi je nastupao u Formuli 1 od 1991. do 1994. i 1999. godine, ali nije imao zapaženijih rezultata.

Godinu kasnije ostao je bez nogu u stravičnom sudaru u Champ Car trci na stazi u Njemačkoj. Nakon nesreće bio je na rubu smrti zbog puno izgubljene krvi. Oživljavali su ga sedam puta.

Nakon nesreće postao je paraolimpijac osvojivši po dvije zlatne medalje u parabiciklizmu u Londonu 2012. i Rio de Janeiru četiri godine kasnije.

(SCS)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.