Sport
"Ovo će biti ravno dolasku čovjeka na mjesec": Kenijac želi da pomjeri granice "Do sada sam trčao za zlato i za rekorde, a ovo je borba istoriju. Ako uspijem, to će biti značajno za svijet sporta, kao što je za čovječanstvo značio dolazak čovjeka na mjesec", kazao je Kipčoge
#

Historija bi mogla da bude ispisana u subotu ujutro u Beču, a prognoze su da hoće - Eliud Kipčoge, kenijski maratonac, pokušaće da postane prvi čovjek koji je 42 kilometra i 195 metara istrčao za manje od dva sata.

Kipčoge (34) je najbolji maratonac današnjice, svjetski rekorder (2:01:39), zbog čega je odbabran da se upusti u trku sa vremenom i sa samim sobom, na stazi u bečkom Prateru.

Organizatori ovog poduhvata, koji je nazvan "Ineos 1:59 Challenge" pokušaće da "stvore"  idealne uslove za pokušaj obaranja granice snova, tako da se još ne zna kada će Kipčoge krenuti - čeka se detaljna vremenska prognoza (jačina vjetra, temperatura i vlažnost vazduha...), tako da se zna da će start biti između pet i osam sati ujutro. 

"Do sada sam trčao za zlato i za rekorde, a ovo je borba istoriju. Ako uspijem, to će biti značajno za svijet sporta, kao što je za čovječanstvo značio dolazak čovjeka na mjesec", kazao je Kipčoge.

Prije godinu i po Kipčoge je u Monci pokušao da obori granicu od dva sata, ali nije uspio - u projektu, koji je vodila kompanija "Nike", falilo mu je 25 sekundi.

"U nogama imam to vrijeme,  ali sve je u glavi. Ako budem mentalno spreman, uspjeću", rekao je Kipčoge. 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.