15 C
Sarajevo
28.03.2024

Tužilaštvo USK u prošloj godini riješilo 1.750 predmeta

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK), od ukupno 2.363 predmeta u prošloj godini, riješilo je njih 1750 – izjavila je na godišnjoj konferenciji za novinare glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Fadila Amidžić.

-Možemo reći da su 2018. godini ostvareni prilično dobri rezultati. Moram istaći da smo za 24 posto više predmeta riješili, u odnosu na broj primljenih predmeta, a to jeste intencija i po tome se mjeri kvaliteta i efikasnost – kazala je Amidžić.

Kantonalno tužilaštvo u prošloj godini podiglo je 1.174 optužnice protiv 1.481 osobe. Od tog broja 36 ih je iz oblasti privrednog kriminala i korupcije, a sve su optužnice i objavljene kada su potvrđene od nadležnog suda.

- OGLAS -

-Sve što se tiče korupcije vezano je za javne dužnosnike, od načelnika općina, do direktora javnih ustanova, škola, ili nekih upravnih organizacija – potvrđeno je iz Tužilaštva USK.

Situacija s migrantima i izbjeglicama odrazila se i na rad pravosudnih organa. Konkretno Kantonalno tužilaštvo ima problem sa identifikacijom počinilaca krivičnih djela, koja dolaze iz migrantske populacije.

-Nije došlo do velikog povećanja u smislu priliva predmeta, međutim imamo ogroman problem s identifikacijom i pronalaskom tih ljudi. Jasno je da bez pravilne identifikacije osobe, sud ne potvrđuje optužnicu. Zbog svega toga možemo imati problem s većim brojem neriješenih predmeta – istakla glavna tužiteljica Tužilaštva USK Fadila Amidžić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA