-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Zbog koronavirusa: EK predstavila smjernice za integrisani pristup upravljanju granicama

Evropska komisija (EK) predstavila je danas članicama Evropske unije (EU) smjernice za mjere upravljanja granicama u kontekstu epidemije koronavirusa čiji je cilj da se zaštiti zdravlje građana, osigura pravilan tretman onih koji putuju i obezbijedi da osnovna roba i usluge ostanu na raspolaganju.

Smjernice sadrže principe za integrisani pristup efikasnom upravljanju granicama radi zaštite zdravlja uz očuvanje integriteta unutrašnjeg tržišta, saopštila je EK.

Ministrima zdravlja i unutrašnjih poslova EU smjernice su predstavile evropske komesarke za ta dva resora Stela Kiriakides i Ilva Johanson na prvom zajedničkom video-sastanku.

- OGLAS -

Predsjednica EK Ursula fon der Lajen istakla je da će mjere za sprečavanja širenja koronavirusa biti efikasne samo ako budu koordinisane na evropskom nivou.

EK je navela da ljudima kojima prijeti opasnost od širenja COVID-19 mora da se ozbezbijedi pristup zdravstvenoj njezi ili u zemlji dolaska ili u zemlji odlaska u koordinaciji te dvije zemlje.

Ljudima koji su bolesni ne treba zabraniti ulazak u zemlju već im pružiti zdravstvenu njegu, istakla je EK.

EK navodi i da granične kontrole radi zaštite javnog zdravlja treba organizovati tako da se spriječi pojava velikih redova u kojima može da se poveća širenje virusa, kao i da članice treba da koordiniraju sprovođenje zdravstvenih pregleda samo na jednoj strani granice.

“Sve granične kontrole treba primjenjivati srazmjerno i uz poštovanje zdravlja ljudi”, istakla je EK dodajući da članice mogu da zahtijevaju period samoizolacije od građana drugih članica ako isto traže i od svojih građana.

U ciju obezbjeđenja slobodnog kretanja robe, uključujući ljekove i zaštitnu opremu, navodi se da mjere kontrole ne treba da prouzrokuju ozbiljnije poremećaje u lancu snabdijevanja, kod usluga od opšteg interesa, u nacionalnim ekonomijama i ekonomiji EU kao cjelini.

Takođe, navodi se dalje, bezbjedno kretanje radnika u transportu, uključujući vozača kamiona i vozova, pilota i posada aviona, od ključnog je značaja za adekvatno kretanje robe i osnovnog osoblja.

EK je navela i da ne treba uvoditi dodatne dozvole za robu koja legalno cirkuliše unutrar jedinstvenog tržišta EU i dodala da, prema Evropskoj agenciji za bezbjednost hrane, ne postoje dokazi da je hrana izvor ili da prenosi  COVID-19.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA