12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Šarović: Početak izvoza pilećeg mesa u EU je veliki uspjeh za privredu

Početak izvoza pilećeg mesa u EU je veliki uspjeh za privredu. Očekujemo snažan zamah peradarske industrije u 2019. što je posebno važno ako se ima u vidu da ova privredna grana u BiH za sebe veže oko 20.000 radnih mjesta – izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Fenu, nakon što je ovih dana krenuo prvi izvoz pilećeg mesa u EU.

Po njegovim riječima, teško je ući i osvojiti tržište EU, „ali naše kompanije su konkurentne i sposobne i za to“.

– Njihov udio u tržištu EU, posebno susjednih zemalja, će se korak po korak povećavati, a ja kao ministar i cijeli moj tim ćemo im pomoći u tome – ističe ministar Šarović.

- OGLAS -

Napominje da je za dobijanje dozvole bilo potrebno ispuniti brojne uslove, nakon čega je Evropska komisija odobrila Bosni i Hercegovini izvoz u EU.

– Uz kompaniju koja je već počela da izvozi, trenutno je još nekoliko kompanija iz Federacije BiH i RS-a u aktivnim pregovorima s partnerima zemalja EU. Dakle, ekspanzija proizvodnje nakon dobijanja dozvole za izvoz tek slijedi i siguran sam da će BiH biti daleko najveći proizvođač pilećeg mesa na Balkanu – kaže Šarović.

Dodaje da će izlazak BiH na veliko tržište Evropske unije značajno uticati na povećanje broja radnih mjesta, ali i na cjelokupnu ekonomiju države.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA