15 C
Sarajevo
28.03.2024

Prvi džuma-namaz nakon 86 godina u Aja Sofiji (FOTO)

Ponovni početak vjerskih obreda u džamiji Aja Sofija historijski je događaj koji je privukao pažnju cijele svjetske javnosti.

Među hiljadama vjernika koji su sa svih strana stigli u Istanbul je i Gohari Imam koji je kazao da je došao iz Indije i da je veoma uzbuđen zbog vraćanja namaza u Aja Sofiju.

“Ovo nije važan dan samo za Turske, već za sve muslimane svijeta. Ovaj događaj je izuzetno važan za sve muslimanske zajednice širom svijeta. Ja sam došao da budem svjedok historije. O ovome ću za 20-30 godina pričati svojoj rodbini i prijateljima“, kazao je Imam.

- OGLAS -

Muhammed Nur u Istanbul je došao iz Čada kako bi sa prijateljima klanjao namaz i uputio molitvu u Aja Sofiji.

“Ovo je doista veoma važan i lijep dan. Ovo je važno cijelom islamskom svijetu. Sretan sam što sam tu“, kazao je Nur.

Na prvi džuma-namaz u Aja Sofiji nakon 86 godina došao je i Mehmet Refik iz Pakistana koji je kazao da se moli za turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i sve muslimane.

U Istanbul je došla i Sai Serrah, koja živi u SAD-u, a porijeklom je iz Somalije.

“Došla sam iz Amerike sa suprugom i djecom. Danas je prelijep dan i osjećamo veliki ponos i čast. Važno je da smo se okupili ovdje i veoma sam uzbuđena“, kazala je Serrah.

Abdulvehap Ozturk u Istanbul je stigao iz Kazahstana kako bi klanjao džuma-namaz u Aja Sofiji.

“Kada sam krenuo iz Kazahstana nisam ni znao da će biti klanjan džuma-namaz u Aja Sofiji. Došao sam sa majkom i sinom. Sretni smo da smo dobili priliku da prisustvujemo ovom važnom događaju“, kazao je Ozturk.

Vraćanje vjerskih obreda u džamiju Aja Sofija historijskim događajem smatra i Omer Safr, koji je u Istanbul došao iz Pakistana.

“Klanjat ću džuma-namaz u Aja Sofiji. Ovo potiče muslimane na okupljanje i ujedinjavanje. Za mene je ovo nezaboravno“, kazao je Safr.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA