1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Talijanski general-major Michele Risi preuzeo komandu KFOR-a

 Novi komandant KFOR-a, talijanski general-major Michele Risi preuzeo je jednogodišnju dužnost od dosadašnjeg komandata general-majora Lorenza D’addaria na ceremoniji smene komande u Glavnom štabu KFOR-a u kampu “Film City” u Prištini, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji su prisustvovali predsednik Kosova Hashim Thaci, vršilac dužnosti premijera Kosova Ramush Haradinaj, lider Pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti, direktor Policije Kosova Rashit Qalaj, šefica Kancelarije EU na Kosovu Nataliya Apostolava kao i predstavnici civilog društva Kosova.

Odlazeći komandant KFOR-a Lorenzo D'Addario je istakao da je KFOR kao vojna organizacija nastavio da bude neutralna snaga kojoj se veruje.

- OGLAS -

“Nameravao sam da obezbedim da NATO vrednosti podstaknu KFOR ka postizanju najboljih standarda usluge, u formaciji u kojoj svaki pojedinac može dati vredne doprinose, podižući svoje sposobnosti i ponosan što sam važan član zajednice vojnog profesionalizma”, rekao je D'Addario.

Predsednik Kosova Hashim Thaci je kazao da je angažovanje KFOR-a donelo više mira i stabilnosti Kosovu. On je istakao da ceremonija smene komande koja je na prvi pogled ista, stvari svaki put donosi nešto novo i predstavlja još jedan korak u produbljivanju saradnje između KFOR-a, NATO-a i institucija Republike Kosovo.

“Čak i posle 20 godina prisustva na Kosovu, KFOR je i dalje jedna od organizacija koja uživa najveće poverenje naših građana. Ovo veliko poverenje ni u kom slučaju nije slučajno, već zbog profesionalnog, nepristrasnog i uspešnog rada koji su vojnici KFOR-a radili tokom godina. Uspeh, ne samo u zaštiti spoljnih granica Kosova, njegovog vazdušnog prostora, već naročito uspeh u podršci Kosovu iznutra”, rekao je Thaci.

Komandant Risi je kazao da mu je čast da služi među pripadnicima KFOR-a, koji već 20 godina obezbeđuju mir i stabilnost na Kosovu. On se zahvalio 20 savezničkih i osam partnerskih zemalja na doprinosu sigurnosti celokupnog stanovništva Kosova.

“Prvo ću obavestiti svoje vođe o putu koji je odlično utabao moj prethodnik i moj dragi stari prijatelj, general-major Lorendo D'Addario, ujedinjeni u obavezi ka održivoj stabilnosti, kako na Kosovu tako i u regionu Zapadnog Balkana”, rekao je Risi, ponavljajući moto KFOR-a na Kosovu.

Mirovne trupe KFOR-a su 1999. po dolasku na Kosovo imale oko 50 hiljada vojnika, dok se danas njihov broj kreće oko četiri hiljade.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA