5 C
Sarajevo
25.04.2024

Srednjoškolci i studenti brojnim aktivnostima obilježili Dan nezavisnosti BiH (FOTO)

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Mostaru su danas upriličene brojne aktivnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz obilježja Bosne i Hercegovine i intoniranje himne na Univerzitetu “Džemal Bijedić” održana je svečana akademija povodom Dana nezavisnosti koja je okupila srednjoškolce i studente.

Obrativši se nazočnima u ime domaćina, direktor Druge gimnazije Mostar Ćamil Tabaković je kazao kako je Dan nezavisnosti veliki dan za sve građane Bosne i Hercegovine, a to se, kako tvrdi, prilikom priprema vidjelo među svim sudionicama, od najmlađeg do najstarijega.

- OGLAS -

Stoga je poručio kako je jačanje svijesti mladih ljudi o značaju nezavisnosti svoje domovine i njezinog očuvanja te jačanja jedinstva među njima najbolji put za bolje sutra.

Ministar nauke kulture i sporta HNK Rašid Hadžović ističe da je Dan nezavisnosti najbitniji dan u državi Bosni i Hercegovini.

Tokom dana, kako ministar naglašava, u Mostaru su organizirane i brojne druge aktivnosti koje svjedoče da su mladu čuvari budućnosti i državnosti Bosne i Hercegovine.

“Osnovnoškolci i srednjoškolci su na Španjolskom trgu organizovale šetnju kroz grad Mostar. Također je skoro 500 učenika otišlo na Forticu da daju počast našoj zastavi , također su djeca izašla i na Kulu hercega Stjepan u Blagaju”, podsjeća ministar Hadžović.

Uz sve to, kako naglašava, aktivnosti u mostarskom Centru za kulturu uz dodjelu nagrada za najljepše literarne radove o domovini te aktivnosti na Univerzitetu i brojnim školama u gradu na Neretvi su neke od aktivnosti koje jamče da će Bosna i Hercegovine i dalje biti suverena, cjelovita i nezavisna.

“Zovem našu djecu čuvarima budućnosti Bosne i Hercegovine i mislim da je taj naziv adekvatan, jer dok god budu djeca znala što je država Bosna i Hercegovine dotle će i ostati takva”, pojasnio je Hadžović za Anadolu Agency (AA).

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Serif Špago ističe kako je ovo najbolji način da mladi nastave svjetla tradicije, oni koji su za nezavisnu državu BiH davali svoje živote.

“Treba napomenuti da je Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih dana u povijesti Bosne i Hercegovine, jer su tada krenule aktivnosti da BiH nastavlja samostalan put ka zajednici europskih država. Nažalost, nakon proglašenja Dana nezavisnosti krenula je brutalna agresija, ali pripadnici Armije BiH su uspjeli odbraniti državu i omogućili da ova omladina danas živi u slobodi i da može u miru i slobodi nastaviti izgradnju ove države”, kazao je Špago za AA.

U sklopu aktivnosti obilježavanja Dana nezavisnosti BiH upriličeno je i polaganje cvijeća na Šehitlucima za šehide koji su dali živote za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

U organizaciji Patriotske lige BiH, koja je također danas održala svečanu akademiju povodom Dana nezavisnosti BiH, uz polaganje cvijeća počast su palim borcima za slobodu odali i mostarski školarci.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA