7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Bivši čelnik Nissana: Pritvor u Japanu je parodija na ljudska prava

Bivši čelnik vodeće svjetske automobilske korporacije Nissana Carlos Ghosn izjavio je u srijedu kako su uslovi njegovog pritvora u Japanu, odakle je prošlog mjeseca pobjegao, parodija na račun ljudskih prava i digniteta, prenosi Anadolu Agency (AA). 

On je tokom konferencije za medije u Bejrutu, odnosno njegovog prvog pojavljivanja u javnosti otkad je pobjegao iz Japana, izjavio da je odluka da napusti tu zemlju bila najteža u njegovom životu. 

Ghosn je boravio u kućnom pritvoru u japanskom gradu Osaka zbog zloupotrebe položaja. Krajem prošle godine je preko aerodroma Ataturk u Istanbulu pobjegao u Bejrut, glavni grad Libana. 

- OGLAS -

Bivši direktor Nissana je odbacio sve optužbe koje mu se stavljaju na teret, istakavši kako “prije svega nije trebao biti ni uhapšen”.

“Nisam iznad zakona i pozdravljam priliku da istina izađe na vidjelo i sapere moje ime”, izjavio je Ghosn pred mnogobrojnim predstavnicima medija.

Ghosn je u Japanu uhapšen 19. novembra 2018. godine zbog navodnog prikazivanja nižih prihoda i pronevjere više desetina miliona dolara.

Optužen je da je prekršio japanske zakone time što je od 2011. godine ukupne prihode prikazao manjim za pet milijardi jena (oko 45 miliona dolara). Od hapšenja boravio je u kućnom pritvoru u Osaki, gdje je čekao presudu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA