Sport
Pomjera granice: Rebeaud na snijegu demonstrirao moć električnog cross motocikla (VIDEO) Zvijezda motosporta Mat Rebeaud pomjera granice mogućnosti električnih motocrossera: u čuvenom snježnom parku Laax realizovao je projekat naziva SnoMX, u sklopu kojeg je na posebno pripremljenoj stazi izvodio trikove sa specijalnim eFMX dvotočkašem
# SCS

Zvijezda motosporta Mat Rebeaud pomjera granice mogućnosti električnih motocrossera: u čuvenom snježnom parku Laax realizovao je projekat naziva SnoMX, u sklopu kojeg je na posebno pripremljenoj stazi izvodio trikove sa specijalnim eFMX dvotočkašem.

Rebeaud, bivši Red Bull X-Fighters šampion i osvajač pet medalja na X Games, potiče iz porodice motocross vozača i vozi od svoje četvrte godine. Jednu od prvih egzibicionih vožnji imao je 1999. godine upravo u odmaralištu Laax, smještenom u regiji Surselva.

Švicarac je prošlog mjeseca konačno ispunio san da vozi preko ogromnih snježnih prepreka na eFMX motocrosseru, električnoj verziji benzinskog motocikla sa kojim je osvojio pregršt medalja i titula.

Agencija / 

Projekat, nazvan SnoMX, ne bi bio moguć na običnom FMX motociklu zbog okolišnih propisa. Kako 38-godišnjak objašnjava, projekat je „cool jer nema buke, nema mirisa izduvnih gasova i nema benzina“.

„Za mene, kao Švicarca, fantastično je voziti cross motocikl u Laaxu, poput snowboardera ili skijaša“, dodao je vozač koji je trikove na najmodernijem električnom vozilu prvi put izvodio 2019. godine.

Nakon snježne mećave probnog dana, kada se živa u termometru spuštala do -15° C (što je Rebeaud opisao kao vožnju naslijepo), iznad Laaxa je na dan snimanja ugrijalo sunce, obasjavši snježni park i posebno izrađene prepreke u njemu, uključujući džinovsku skakaonicu.

Rebeaud je zahvaljujući gumama sa šiljcima bez problema vozio po snijegu, jurio po 23 metra dugom zaletištu te na električnom motociklu izvodio i neke trikove koje obično izvode snowboarderi.

„Ovo je najteži projekat koji sam radio! SnoMX je bio nevjerovatno iskustvo, kao i vožnja savršenim stazama Laaxa. To dokazuje šta ove nevjerovatne električne mašine mogu“, otkrio je Rebeaud.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.