Sport
Potpredsjednik MOK-a Erdener: Olimpijada u Tokiju će biti održana kako je i planirano - On je kazao da zvaničnici MOK-a prate situaciju u vezi sa epidemijom potencijalno smrtonosnog korona virusa u Kini
#

Potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Ugur Erdener saopćio je da epidemija opasnog korona virusa neće ugroziti održavanje Ljetnih olimpijskih igara predstojećeg ljeta u Tokiju i da će takmičenja biti održana shodno po najavljenom planu.

“Korona virus nema veze sa Olimpijadom 2020 i epidemija neće spriječiti održavanje takmičenja“, kazao je Erdener za Anadolu Agency (AA).

On je kazao da zvaničnici MOK-a prate situaciju u vezi sa epidemijom potencijalno smrtonosnog virusa u Kini.

“Naravno da će ulazak u Japan biti zabranjen osobama i takmičarima koji budu zaraženi“, kazao je Erdener.

Uporedo s tim, japanski premijer Shinzo Abe ranije je kazao da vlada te zemlje čini sve kako bi spriječila širenje opasnog virusa.

“U kontaktu smo sa svim relevantnim institucijama, uključujući i MOK i Svjetsku zdravstvenu organizaciju kako ne bismo dozvolili da epidemija ugrozi održavanje Olimpijade“, poručio je Abe.

Ljetne olimpijske igre u Tokiju održat će se u periodu od 24. jula do 9. augusta.

Zbog epidemije korona virusa u Kini su prošle sedmice obustavljena fudbalska takmičenja
Uporedo s tim, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) je nedavno saopćila da je zbog širenja korona virusa kvalifikacioni košarkaški turnir za Olimpijadu premješten iz kineskog grada u Beograd. Turnir će se u glavnom gradu Srbije održati od 6. do 9. februara.

Korona virus se početkom godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više zemalja širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je stanje globalne opasnosti. Brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) saopćila je da su od posljedica zaraze virusom 2019-nCoV preminule 492 osobe, a da je zaraženo ukupno 24,324 pacijenta. Pod prismotrom je 185.555 ljudi za koje se sumnja da nose opasni virus.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.