Sport
Premijer liga BiH za rukometaše počinje u septembru, vjerovatno 17 učesnika Rukometni savezi Federacije BiH i RS u Doboju će najvjerovatnije pronaći kompromis po kojem će Premijer ligu BiH naredne sezone činiti 17 klubova
#

Kako pišu Nezavisne novine, u elitnom rangu bh. rukometa igrat će pobjednici dvije lige u Federaciji, Sloboda i Iskra, dok bi Slavija iz Istočnog Sarajeva, koja je prošle sezone završila na mjestu koje vodi u niži rang, sačuvala status premijerigaša.

Sjednici Upravnog odbora RS BiH u utorak u Mostaru je prekinuta jer nije postignut dogovor o broju učesnika. Iako je na početku sastanka usvojen zapisnik sa prethodne sjednice održane u Bugojnu da se prihvati liga sa 15 ili 17 klubova, nije došlo do glasanja, jer predstavnici FBiH nisu prihvatili da se liga popunjava po principu 1+1. Stav iz Federacije je da dva kluba iz Prve lige FBiH uđu u Premijer ligu BiH za rukometaše, a jedan iz RS, što RS RS ne prihvata.

Zato će u Doboju 20. avgusta, za kad je zakazan nastavak sjednice, morati da padne dogovor za popunjavanje Premijer lige BiH, kako se ne bi više dolazilo u ovakve situacije.

Prema saznanjima banjalučkog lista, jedan od prijedloga bit će da naredne sezone iz lige ispadaju tri kluba, dok bi se u ligu ulazilo po principu jedan klub iz RS i jedan iz Federacije kako bi se ubuduće smanjio broj klubova u Premijer ligi BiH.

Prvi čovjek Rukometnog saveza BiH Marinko Umičević istakao je za Nezavisne novine da je problem nastao zbog RS Herceg Bosne.

“Moram istaći da je problem u FBiH koju čini i Rukometni savez Herceg Bosne i da smo mi svi taoci politike tog saveza. RS Herceg Bosne ima šest klubova od više od 30 u FBiH, a u RS je pedesetak, ali prave velike probleme i zbog toga imamo situaciju koju imamo”, rekao je Umičević.

Na pitanje šta će se desiti ako na nastavku sjednice 20. avgusta u Doboju, ne budu imali kvorum, što se ranije dešavalo, Umičević je odgovorio:

“Ako ne dođu, nema lige. Obavijestiću Olimpijski komitet BiH i Evropsku rukometnu federaciju”.

Početak Premijer lige BiH za rukometaše planiran je za 14. septembar, a sedam dana kasnije trebalo bi da takmičenje počnu rukometašice.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.