7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Novi gradonačelnik Mostara bit će Mario Kordić ili Zlatko Guzin, Irma Baralija ispala iz utrke

U prvom krugu glasanja 15 vijećnika je glasalo za Marija Kordića (HDZ BiH), 11 za Zlatka Guzinu (Koalicija za Mostar), a pet za Irmu Baraliju (Bh. blok). Suzdržano je bilo pet vijećnika (Hrvatska republikanska stranka i Prva mostarska partija).

Prema rezultatima glasanja Irma Baralija je ispala iz utrke za gradonačelnicu Grada na Neretvi.

U drugom krugu glasanja potrebna je dvotrećinska većina za izbor gradonačelnika, a ukoliko se to ne desi u trećem krugu glasanja bit će potrebna opća većina od 35 vijećnika kako bi Mostar dobio nasljednika Ljube Bešlića.

Nakon prvog kruga glasasnja uslijedila je pauza za konsultacije. Glasanje za izbor gradonačelnika u prvom krugu je bilo javno.

- OGLAS -

Iako prema Statutu Grada Mostara, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća ne mogu biti iz reda istog naroda pretpostavlja se da ako Kordić (HDZ BiH) bude izabran za gradonačelnika, njegov kolega iz stranke Ivan Zelenika će podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Gradskog vijeća, javlja Klix.

Trenutno s obzirom da je Zelenika predstavnik hrvatskog naroda, samim tim Hrvat prema statutu ne može biti gradonačelnik Grada Mostara.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA