10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Objavili smo fotografiju staru 81 godinu, a onda nam se javio dečak sa slike

Kao i svakog jutra, Velimir Popović je na računaru otvorio veb-stranu „Politike”. Iako odavno živi u švicarskom gradu Nojšatelu, osamdesedetdevetogodišnji Beograđanin pridržava se uobičajenog rituala. Najprije pročita  list u elektronskom izdanju, a potom vodeće švicarske i svijetske dnevnike.

Ali 25. januar 2019. godine ni za Popovića ni za „Politiku” nije bio običan dan. Na jučerašnjoj naslovnoj strani, uz tekst o 115. rođendanu naših novina, gospodin Popović je ugledao sebe, osmogodišnjeg dečaka, sa primerkom „Politike” u rukama.

“Bacio sam ponovo pogled u računar i rekao sebi: „Što ovaj dječak liči na mene. Pogledao sam bolje i prepoznao svoju majku i baku. Bio sam zaista dirnut. Poslije osam decenija, vidio sam sebe” – kaže u telefonskom razgovoru Velimir Popović. A kada se uvjerio da je to nepoznata slika iz njegovog detinjstva, odmah je telefonom pozvao našu redakciju i ostavio svoj broj.

- OGLAS -

Pozvao sam ga i sećanja Velimira Popovića su navrla. Svake godine, sa majkom Verom i bakom Jelenom, odlazio je u Rogašku Slatinu, jer je njegovoj baki prijala ljekovita voda iz nadaleko čuvene slovenačke banje, koja i danas predstavlja jedan od stubova turizma nekadašnje jugoslovenske republike. Trenutak kada osmogodišnjak u odelu, sa kravatom i kačketom, držeći „Politiku” u ruci, zajedno sa majkom i bakom šeta Rogaškom Slatinom, fotoaparatom je 1938. godine ovekovečio Josip Pelikan, slavni slovenački fotograf iz Celja.

Tako je priča o neobičnoj sudbini gospodina Popovića, njegove porodice i fotografije koju je naš fotoreporter Rade Krstinić kupio u jednoj od slovenačkih antikvarnica, upravo na jučerašnji dan dobila svoj epilog.

Njegova porodica bila je bogata. Na staroj fotografiji, baka, majka i on odeveni su kao tipični predstavnici građanske beogradske porodice s kraja tridesetih godina prošlog vijeka.

U svijetu, kao globalnom selu, slika o dječaku u novinama koje su juče proslavile 115. rođendan prešla je samo naizgled kratak put. A istina je zapravo drugačija. Snimio je, za svoju dušu, čuveni slovenački fotograf kome je grad Celje posvetio muzej, potom je slučajno otkupio naš fotoreporter, da bi u štampanom i elektronskom izdanju konačno dospela do švajcarskog grada u blizini Francuske.

Sa svog računara Velimir Popović je „Politici” elektronskom poštom poslao svoju sliku iz vremena sadašnjeg, tako da je priča o dječaku i fotografiji postala još jedno svedočanstvo epohe porodice Popović, „Politike” .

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA