20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Angelina Jolie poslala video poruku kojom je obilježila 25. godišnjicu genocida

Jedna od vodećih holivudskih glumica Angelina Jolie poslala je video poruku kojom je obilježila 25. godišnjicu genocida u Srebrenici. Izrazila je saučešće i poštovanje preživjelima, ali i svim građanima Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

– Danas mislim na majke Srebrenice i sve ostale preživjele, čiji su muževi, braća i sinovi ubijeni u genocidu prije 25 godina. Mislim i na žrtve, posebno djecu, kojima je uskraćena prilika da žive, vole i imaju vlastite porodice. To je gubitak koji se ne može opisati riječima. Mislim i na sve ljude Bosne i Hercegovine, tu divnu srcoliku zemlju koja je u srcu Europe i koja mi je dala toliko dragih prijatelja i prekrasnih iskustava i koja će mi zauvijek  simbolizirati snagu, toplinu i dostojanstvo. Svim Bosancima i Hercegovcima saučešće i poštovanje, saosjećam sa vama – navela je Jolie.

Govorila je o mladima u regiji i šire, o ulozi koju oni mogu imati u prevazilaženju mržnje, predrasuda i diskriminacije. 

- OGLAS -

– Ne morate biti sluge prošlosti. Možete se oduprijeti pokušajima da vas odvoje od bilo koga zbog njihove nacionalnosti, etničke pripadnosti, religije ili boje njihove kože. Možete odbaciti diskriminaciju i govor mržnje, propagande i laži. Možete dijeliti viziju svijeta koji je izgrađen na jednakim pravima i pravednim zakonima, poštovanju različitosti. Svijet u kojem ne bi mogla uspjeti ona vrsta ubilačke agende koja je dovela do Srebrenice. To je najbolji način na koji možemo odati počast porodicama kojih se danas sjećamo; i žrtvi progona bilo gdje, sa kojima možemo ponosno stajati – poručila je Angelina Jolie.

Komemoracija povodom Nacionalnog memorijalnog Dana sjećanja na Srebrenicu u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja će obilježiti 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, bit će emitirana uživo na Facebook stranici Remembering Srebrenica; @srebrenicaUK Twitter nalogu i YouTube kanalu Remembering Srebrenica u 19h (britansko vrijeme) u subotu, 11. jula 2020.

Nacionalna ceremonija Ujedinjenog Kraljevstva u subotu, 11. jula, vrhunac je sedmice u kojoj je održano više od 1000 memorijalnih aktivnosti širom zemlje, u kojima je iskazana  počast za više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijenih u samo nekoliko dana u Srebrenici u julu 1995. godine.

Lokalna vijeća, društveni centri, policijske stanice, mjesta za molitvu i škole širom Ujedinjenog Kraljevstva, organizovali su razne događaje i aktivnosti u znak sjećanja na one koji su brutalno ubijeni u genocidu koji je UN nazvao “najgorim zločinom na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA