17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Istinita priča prema kojoj je snimljen Egzorcist još je stravičnija od filma

Film o djevojčici Regan koju je opsjeo strašni demon, snimljen je po istoimenom romanu Williama Petera Blattya, ali malo ljudi zna da je taj roman inspiriran stvarnim događajima.

Egzorcizam koji je poslužio kao inspiracija za roman i film opisao je Douglas Lockhart u knjizi The Dark Side of God: A Quest for the Lost Heart of Christianity, a navodno mu je svjedočilo čak 48 ljudi. U knjizi je navedeno da se sve dogodilo 1943. godine. Tada je 12-godišnjeg dječaka, koji se spominje pod pseudonimom Roland Doe, navodno zaposjeo demon, a Crkva ga je odlučila istjerati egzorcizmom.

Novinar Thomas Allen koji je dokumentirao slučaj, otkrio je da je sve započelo smrću Rolandove tetke Harriett. Harriett, koja je inače bila spiritistica, imala je blizak odnos s mladim Rolandom i često su zajedno provodili vrijeme, a navodno su u svojim igrama nerijetko koristili i Ouija ploču.

- OGLAS -

Nakon njene smrti, prenosi Unilad, navodno su se u obiteljskoj kući počele događati čudne stvari: namještaj se pomicao sam od sebe, a obitelj je noću čula čudne zvukove i viđala razne predmete kako lebde u zraku. Kako se pokazalo da se to uvijek događa u Rolandovoj blizini, obitelj se obratila mjesnom svećeniku Lutheru Milesu Schulzeu.

Schulze je bio toliko fasciniran ovim događajima da je čak pozivao dječaka u svoju kuću kako bi mogao promatrati što se događa s njim kad je odvojen od obitelji, a neobični događaji su ga navodno pratili.

S vremenom je predložio konzultaciju s katoličkim svećenikom Edwardom Hughesom, koji je pokušao izvesti prvi egzorcizam nad dječakom, ali stvari su pošle po zlu. Navodno je Ronald ubrzo nakon početka rituala uspio osloboditi jednu ruku i nekako iščupati oprugu iz madraca te je upotrijebiti kako bi povrijedio svećenika.

Sljedeći svećenik koji se pokušao uhvatiti u koštac s ovom situacijom bio je William Bowdren, koji je zabilježio kako Ronald govori demonskim glasom i pokazuje strah u prisustvu religijskih simbola. Tijekom njegova egzorcizma navodno su se na dječakovu tijelu pojavljivali natpisi poput “pakao” i “zlo”, a krevet se počinjao tresti sam od sebe.

Nakon toga je navodno Ronald nastavio živjeti normalnim životom. Novinar Thomas Allen je istaknuo da nisu postojali nikakvi dokazi da je dječak stvarno opsjednut.

“Moram istaknuti da ne postoji nikakav nepobitan dokaz da je dječak bio opsjednut. Mislim da je vjerojatnija teorija da je patio od nekakve mentalne bolesti, posljedica zlostavljanja ili se jednostavno cijelo vrijeme pretvarao”, rekao je u intervjuu iz 2013.

S ovim se složio i njegov kolega Mark Opsasnick iz Strange Magazinea koji je Rolanda smatrao “poremećenim dječakom koji je bio očajnički željan pozornosti”, piše Index.hr.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA