2 C
Sarajevo
26.04.2024

Rouhani: Amerikanci ubijanjem Soleimanija napravili veliku stratešku grešku

 Predsjednik Irana Hassan Rouhani kazao je kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) ubijanjem komandanta snaga Quds Qassema Soleimanija napravile veliku stratešku grešku, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ureda iranskog predsjednika navodi se kako je Rouhani o posljednjim dešavanjima telefonom razgovarao s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

Rouhani je tom prilikom kazao kako da nije bilo koraka koje je Soleimani poduzeo protiv ISIS-a, Evropa bi danas bila suočena s velikom prijetnjom.

- OGLAS -

Dodao je kako SAD ovim činom nisu ostvarile cilj i da je došlo do ishoda u suprotnom smjeru.

Poručio je kako se nakon ovog događaja svjedoči većem zajedništvu i solidarisanju iranske administracije i naroda nego ikad.

Rouhani je podsjetio kako je Soleimani u Bagdad otputovao na poziv premijera Iraka Adela Abdula Mehdija.

”Amerikanci su ubijanjem Soleimanija napravili veliku stratešku grešku. Za posljedice ovog ubistva odgovorna je američka administracija“, rekao je Rouhani.

Dodao je i kako se SAD ne mogu zaštiti od posljedica ovog velikog ubistva.

Rouhani je kazao kako Iran ne traži rat u regionu niti nesigurnost, ali da se neće ni ustručavati štititi svoja prava i suverenitet.

Macron je kazao kako se Francuska zalaže za očuvanje mira i stabilnosti u regionu te da je spremna pružiti pomoć na smirivanje tenzija.

Poručio je i kako će Francuska nastaviti ulagati sve napore u zaštitu nuklearnog sporazuma i da očekuje od Irana da djeluje u skladu s tim.

”Svi smo veoma zabrinuti zbog narušavanja mira i stabilnosti. Posljednja dešavanja mogu dovesti do povećanja tenzija i produbljivanja kriza“, rekao je Macron.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA