7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Iduće sedmice stabilno. Pravo Miholjsko ljeto!

 Hvatamo od ponedjeljka barem pet stabilnih dana u komadu koje karakteriše prijepodnevna magla i niska naoblaka po kotlinama i uz riječne tokove, nakon čega poslijepodnevne sate karakteriše sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. Suhi niz dana počinje u nedjelju. Jutra sve toplija kako se bude išlo prema drugom dijelu sedmice. Dnevne temperature zraka u znatnijem su porastu od utorka, 20. oktobra. 

Jačanjem ogranka anticiklone (V1) sa sjeverozapada kontinenta potkraj subote, postepena stabilizacija vremenskih prilika usljedit će od nedjelje, 18. oktobra, a s prednje strane sistema procurit će još hladniji zrak u sjevernoj i sjeveroistočnoj visinskoj struji, zbog čega će jutra u nedjelju i ponedjeljak biti dosta svježa, nerijetko u pojedinim područjima zapadne i centralne Bosne i blizu nule, na planinama ispod nule.

Etabliranjem polja visokog zračnog pritiska od ponedjeljka, 19. oktobra nad našim područjem osigurat će se stabilne vremenske prilike. Od utorka, 20. oktobra polje visokog zračnog pritiska odmiče prema istočnoj Europi (V3), pa sa zadnje strane sistema strujanja okreću sa istočnih na južna i jugozapadna uz priliv sve toplije zračne mase koja s jugozapada kontinenta sve izraženije počinje pritjecati u našu zemlju, što se odražava na natprosječnost temperature zraka od sredine sedmice, a za koje se prognozira da će tokom dana ići malo iznad 20 °C. Više detalja donosimo večeras poslije Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem.

- OGLAS -

U prilogu ensemble izračun prognoznog modela GFS.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA