11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Radončić: IOM prestaje finansirati MUP RS na državnoj granici

 
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić potvrdio je Srni da Međunarodna organizacija za migracije (IOM) od petka, 31. januara, neće više finansirati angažiranje 72 policajca MUP-a Republike Srpske angažirana kao ispomoć u nadzoru granice, te istakao da će do pronalaženja rješenja Granična policija nastojati da nadoknadi broj policajaca na granicama.

– Oni su donatori, a donator ima pravo dati svoja sredstva ili da to ne učini – rekao je Radončić.

On je rekao da će do pronalaženja rješenja Granična policija u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, u skladu sa kadrovskim mogućnostima, nastojati da nadoknadi broj policajaca na granicama.

Radončić je najavio dodatne konsultacije sa IOM.

- OGLAS -

– Oni imaju svoje prioritete, a mi ćemo u nekim budžetskim stavkama pokušati da pronađemo neophodna sredstva – poručio je Radončić.

Imajući u vidu da IOM ostavlja granicu RS sa Srbijom nezaštićenom u trenutku kada se očekuje novi priliv migranata, Granična policija je, prema saznanjima Srne, o svemu obavijestila Ministarstvo sigurnosti u Vijeću ministara od kojih traži hitne mjere na osiguranju dodatnih sredstava za ovu namjenu da bi aktivnosti MUP-a RS na ispomoći pripadnicima Granične policije bile nastavljene.

MUP i Vlada Republike Srpske do sada su snosili troškove goriva i dnevnica policijskih službenika MUP-a RS, a IOM smještaja i hrane.

Inače, IOM je još 3. decembra 2019. godine, obavijestila Graničnu policiju o svojoj namjeri.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA