1.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Detalji najopsežnije optužnice za krađu vozila: Sjedi i budi miran dok ti ukrademo automobil

Čitanjem obimne optužnice u Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu Volan koji se vodi protiv Danila Cicovića i još 26 osoba, a svi se terete da su kao organizovana kriminalna grupa, u periodu 2011-2017, ukrali najmanje 200 skupocjenih automobila.

 

Podsjetimo, optužnica je potvrđena protiv Danila Cicovića (41), Vladimira Krsmanovića Krše (40), Marka Trifkovića Žižana (40), Srećka Trifkovića (33), Srećka Mandića (35), Slavena Dakića Žuće (30), Tomislava Petrovića Tome (30), Njegoslava Milinkovića Ljutana (35), Bojana Košarca (27), Enisa Mandala, Miroslava Pajića (30), Srete Pajića, Davora Ninkovića (38), Joze Markića, Puniše Purkovića, Dalibora Vaskovića (38), Miroslava Škobe, Mirsada Brkića (54), Zorana Mirjanića (37), Bojana Staševića (36), Milorada Mirkovića (31), Zorana Čobovića (39), Nikole Radića (30), Branislava Gordića (52), Miroslava Ćepe (54), Gorana Nižića (40) i Ferde Vukoje (44).

- OGLAS -

 

Grupu čine stanovnici oba entiteta, prvobitno ih je bilo 27, a nakon razdvajanja predmeta sada ih je 25 (Trifković i Košarac su u bijegu, op.a.). U zavisnosti od mjesta boravka, grupa se podijelila u manje skupine – one sa Pala, iz Mokrog, Ilidže i Istočne Ilidže, te zapadne Hercegovine. Automobile su krali, skrivali, iznuđivali otkup, rastavljali u dijelove, krijumčarili i prodavali, između ostalog i na teritoriju Srbije, Hrvatske, Crne Gore.

 

Tužilac Džermin Pašić je po tačkama optužnice navodio imena Cicovića, Ninkovića, Purkovića, Srete i Miroslava Pajića, Mandala, Mirjanića iz Višegrada, Nižića iz Ljubuškog, Markića iz zapadne Hercegovine… koji su u različitim periodima tokom 2011, 2015. i 2016. krali vozila na području Sarajeva, Tuzle i Mostara.

 

Na ovom ročištu navedeno je da su u pojedinim slučajevima u akcije su išli sivim peugeotom, u vlasništvu Ninkovićeve supruge ili u takozvanim “borbenjacima” koje su prethodno ukrali, ali ih nisu vratili vlasnicima ili preprodali, te na koje su stavili tuđe registarske oznake (jedno od takvih vozila bio je BMW ukraden od Hajrije Bistrivode). Maskirani i naoružani, uglavnom su obilazili parkinge na području Ilidže, ali i drugih dijelova Sarajeva.

 

Vozila su obijali i startovali uz pomoć dekodera, te ih sakrivali na nekoliko lokacija: na parkinzima u Lužanima, kod Tržnog centra Merkator na Ilidži, u Kasindolu, na Kuli i Čengić-Vili, te u garažama u naseljima Pejton i Butmir. Vozila ukradena u Mostaru ili Čitluku sakrivana su Konjicu ili Širokom Brijegu.

 

Oružje bi koristili kada bi naišli na problem poput 25. decembra 2014, kada je Behudin Jusufović slučajno izašao na balkon kuće u Ulici Lopate i vidio da mu kradu BMW. Tada je Sreto Pajić u njega uperio oružje i rekao: “Sjedi i budi miran”. Potom su startovali BMW i odvezli se na Čengić-Vilu. U Vogošći su u maju 2015. naletjeli na policiju u borbenjaku – BMW-u, kojim su prilikom bijega udarili policijsko vozilo.

 

Kad je njegov suvozač uperio oružje u policiju, policajci su zapucali i Pajića ranili u desnu podlakticu.

 

Za otkup su tražili od hiljadu do pet hiljada eura. Vozila za koja vlasnici nisu željeli platiti otkup vozili su u Zvornik ili Višegrad, te prodavali i za 500-600 eura, a odatle su znali vozila prebacivati i u Srbiju. Neka vozila su prevozili i prodavali u Kiseljak, Kreševo, ili Nižiću u Ljubuškom, te Miroslavu Čepi u Grudama i u autootpadu Palac u istom mjestu.

 

Otkup kod Dva goluba

Vasković i Purković su sa oštećenim vlasnicima dogovarali otkup ukradenih automobila. Kad bi vlasnici pristali na otkup, vozila su vraćali na Trebeviću, Bentbaši, kod restorana Dva goluba na Palama, u Mokrom…

 

Nastavak suđenja je 29. novembra, kada će tužilac završiti čitanje optužnice, a tada će i odbrana iznijeti uvodno izlaganje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA