17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

U Ramallahu protest protiv Trumpovog plana: Ne možete poniziti palestinski narod

Palestinci u gradu Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali u utorak su održali protest protiv takozvanog mirovnog plana američkog predsjednika Donalda Trumpa te izrazili podršku palestinskoj administraciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Na protestima održanim na Trgu Al-Manara učestvovalo je nekoliko hiljada ljudi.

Protesti su organizovani uoči većerašnjeg obraćanja predsjednika Palestine Mahmouda Abbasa u Vijeću sigurnosti UN-a u znak protesta protiv Trumpovog plana za Bliski istok.

- OGLAS -

Okupljeni demonstranti su uzvikivali slogane protiv Trumpovog plana i pružili podršku predsjedniku Abbasu i palestinskoj upravi. Nosili su zastave Palestine i transparetne s porukama protiv takozvanog mirovnog plana.

Protestu je prisustvovao i Mahmoud al-Alul, zamjenik predsjednika palestinskog pokreta otpora Fatah, koji je poručio da se svi Palestinci snažno protive Trumpovom planu te da podržavaju palestinske vlasti.

Pozvao je arapske zemlje da ne pokleknu pod pritiskom koji na njih vrši američka administracija kako bi plan za Bliski istok bio i proveden.

“Odavde se obraćamo i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Ne možete poniziti palestinski narod. Naš narod ima čvrstu volju da se odupre i pruži otpor”, kazao je al-Alul, dodajući da će palestinski narod i dalje nastaviti s borbom za slobodu, nezavisnu državu i sigurnu budućnost.

Istakao je i kako će predsjednik Abbas u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda još jednom jasno odbaciti plan koji je predložio američki predsjednik Trump.

Američki predsjednik Trump je 28. januara 2020. godine iznio svoj takozvani dogovor stoljeća za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba. Iznošenju plana u Bijeloj kući prisustvovao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ali ne i palestinski zvaničnici.

Planom kojeg je Trump objavio, Jerusalem je proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela. Trump je tada poručio da je njegov plan zadnja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države.

Izraelski premijer Netanyahu otkrio je ranije da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te poručio da je taj plan veoma veliki i istorijski dobitak za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete otpora Fatah i Hamas, odbacila je Trumpov plan i najavila nastavak borbe za prava Palestinaca. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas plan je nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je štampan.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA