1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Predsjednik Vrhovnog suda Venecuele traži ukidanje imuniteta Guaidu

 Čelnik venecuelanskog pravosuđa zatražio je u utorak od Narodne skupštine da liši opozicionog čelnika Juana Guaida parlamentarnog imuniteta.

Maikel Moreno, predsjednik Vrhovnog suda pravde (TSJ), uputio je taj zahtjev, navodeći kako su dokazi protiv Guaida očigledni i da je sud uveo mjere protiv njega.

Guaido, čelnik opozicione Narodne skupštine Venecuele, koji se proglasio vršiocem dužnosti predsjednika 23. januara, optužen je za kršenje zabrane putovanja koju mu je uvela Kolumbija u februaru.

- OGLAS -

Venecuelanska vlada objavila je prošlog četvrtka da je zabranila Guaidu obavljanje javnih dužnosti na 15 godina.

On je optužen za nekonzistentnost svojih ličnih finansijskih troškova i za potrošnju višu od njegovih primanja, navodi se u saopćenju državnog finansijskog revizora Elvisa Amorosa.

Amoros navodi da su poslanici obavezni da objave svoje finansijske prihode i potrošnju u skladu s venecueelanskim zakonima.

Od 2015. godine, Guaido je učinio 91 međunarodno putovanje bez odobrenja Narodne skupštine za koje je potrošio 300 miliona bolivara (30 miliona dolara) i nije prijavio kako je stekao taj novac, dodao je Amoroso, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pristalice venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura izaći će na ulice 6.aprila.

Diosdado Cabello, zamjenik predsjednika vladajuće Jedinstvene socijalističke partije Venecuele (PSUV), objavio je na konferenciji za novinare u  Caracasu da će se pristalice stranke okupiti tog dana na “anti-imperijalističkom mitingu”.

Guaido je ranije pozvao svoje pristalice da izađu na ulice istog dana u, kako ju je nazvao, “operaciji sloboda”. 

Venecuelu potresaju protesti od 10. januara kada je Maduro položio zakletvu na drugi mandat nakon izbora koje je bojkotovala opozicija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA