15.5 C
Sarajevo
01.05.2024

UN: U kampovima u Siriji umrlo preko 700 članova porodica terorista

Šef tima Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma, Vladimir Vorontsov, rekao je da je njegova kancelarija dobila informaciju da je 700 ljudi nedavno umrlo u dva kampa na sjeveroistoku Sirije, u kojima je “u vrlo teškim uslovima” pritvoreno više od 70.000 uglavnom žena i djece povezanih sa borcima Islamske države.

Vorontsov je danas na konferenciji za novinare izjavio da su te osobe, uključujući djecu, umrle zbog “nedostatka ljekova i nedostatka hrane” u kampovima Al-Hol i Roj, koji su pod kontrolom kurdskih snaga, saveznika SAD, koji su vodili borbu protiv ekstremističke grupe Islamska država.

On nije rekao kada su te osobe umrle, niti ko je izvor te informacije.

- OGLAS -

Pozvao je međunarodnu zajednicu da se pozabavi ovim “ogromnim problemom” rekavši da je za ljude opasno da ostanu u tim kampovima, ali i da to može da pokrene novo nasilje kao vid osvete terorista širom Sirije i Iraka.

Kurdski Crveni polumjesec je ranije saopštio da je u kampu Al-Hol 2019. godine umrlo 511 osoba. 

Do sada nije prijavljeno pojavljivanje zaraze koronavirusom u tim kampovima.

Grupa Islamska država, koja je nekada kontrolisala velike površine Iraka i Sirije, izgubila je svoja posljednja uporišta u Siriji početkom 2019. godine.

Međutim, uprkos gubitku svog samozvanog kalifata, stručnjaci UN-a su ranije ove godine upozorili da ta ekstremistička grupa sve jače napada, te da se u Siriji i Iraku sprema za upad u pritvorne centre.

U kampu u kome, kako je naveo ima oko 9.000 dece, prvi prioritet bi trebalo da bude spašavanje dece mlađe od 6 godina, “jer djeca u ovom periodu apsolutno nisu u mogućnosti da budu indoktrinirana”.

“Žene su teži dio priče”, rekao je Vorontsov i dodao da mnoge žene nisu bile upućene u ono što njihovi muževi rade, ali da postoji mnogo radikalnih žena.

Međutim, vjeruje da je moguće procesuiranje i rehabilitacija i vraćanja tih žena u društvo, ali da bi to bio veliki izazov. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA