9 C
Sarajevo
20.04.2024

Opća bolnica formira referentni centar za vaskularne bolesti. Hoće li KCUS ostati bez specijalista?

Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš raspisala je nedavno konkurs za prijem specijalista vaskularne hirurgije, potvrđeno je Raportu u ovoj bolničkoj ustanovi. Kako saznajemo, plan je da u Općoj bolnici bude formiran referentni centar za vaskularne bolesti.

Klinika za vaskularnu hirurgiju u sklopu Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu do prije nešto manje od tri godine funkcionirala je kao zasebna jedinica i bila je smještena van kruga KCUS-a, z gradi u neposrednih blizini Medicinskog fakulteta. Međutim, odlukom menadžmenta ona je spojena sa Klinikom za kardiovaskularnu hirurgiju, uz objašnjenje da će će tako biti osiguran efikasniji rad i bolja njega pacijenata.

Odluka da se u Općoj bolnici formira referentni centar za vaskularnu hirurgiju, je konačna, tim više jer je raspisan konkurs za vaskularne hirurge. Međutim, u ljekarskim krugovima na KCUS-u, kako samo saznali, postoji bojazan da će se većina specijalista prijaviti na konkurs u Općoj bolnici, posebno sada kada je za v.d. direktora imenovan prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

- OGLAS -

Ako se ovakve prognoze ostvare, može se desiti scenarij da na KCUS-u ostane tek nekoliko vaskularnih hirurga, čime bi bio doveden u pitanje rad ovog odjela u sklopu Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH. Time bi se nastavio egzodus ljekara s KCUS-a.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA