Sport
Sve je spremno za Super Bowl: Spektakl koji prikuje za ekrane čak i one koji ne vole sport Spektakl može početi. Večeras u 00.30 sati po našem vremenu održat će se 54. izdanje finala NFL lige, poznatijeg pod nazivom Super Bowl.
#

Spektakl može početi. Večeras u 00.30 sati po našem vremenu održat će se 54. izdanje finala NFL lige, poznatijeg pod nazivom Super Bowl.

Snage će na Hard Rock stadionu u Majamiju odmjeriti Kansas City Chiefsi i San Francisco 49ersi. Ovo će biti dvoboj najatraktivnijeg i po mnogima najboljeg napada lige (Chiefs) i najbolje odbrane lige (49ers).

Kladionice daju minimalnu prednost Chiefsima, a to uvelike temelje na igri Patricka Mahomesa, prošlogodišnjeg MVP-a koji je ipak atletskiji igrač i bolji improvizator od kolege na drugoj strani, Jimmyja Garoppola.

San Francisco 49ersi love svoj šesti naslov s kojim bi se izjednačili na vrhu s Patriotsima i Steelersima te prvi od 1994. godine, dok će Chiefsi pokušati doći do svog drugog Super Bowla u historiji. Do sada imaju samo onog iz 1969. godine, kada su pobijedili Minnesota Vikingse.

Inače, Super Bowl je poznat i po tome što su u vrijeme trajanja ovog spektakla američkog fudbala pred malim ekranima prikovani i oni koji – ne prate sport.

Razlog je slavno poluvrijeme, odnosno half-time na kojemu nastupaju najveća muzička imena, a nerijetko se odvijaju i, blago rečeno, neobični scenariji.

Uoči ovogodišnjeg izdanja objavljeno je da će nastupiti Jennifer Lopez i Shakira.

Najbolje reklame vrte se upravo za vrijeme Super Bowla. Za trideset sekundi reklame morate platiti 5,5 miliona dolara, što je najskuplja tarifa ikad.

Nekad davno, za vrijeme prvog Super Bowla 1967. godine, trideset sekundi reklama koštalo je mizernih 42.000 dolara. Od 1980. do 1995. godine cijena reklama je porasla pet puta, a 1995. prvi je put prešla granicu od milion dolara. Pet godina kasnije, već je bila dva miliona dolara.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.