12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Višak neradnika: Višković najavio smjene u Vladi RS, pa prokomentirao galamu oko Vijeće ministara BiH

Premijer RS-a  Radovan Višković izjavio je da je zadovoljan dosadašnjim radom Vlade RS, ali da može i mora još bolje, zbog čega će do kraja godine biti nekih promjena u Vladi.

– Promjena će biti. Ne želim da govorim ni o četiri niti o 10 mjesta. Promjena će biti i to do kraja godine. Sad, koji su razlozi za promjene to je manje važno. O tome ne treba previše dizati prašinu. Vlada, premijer, ministri nemaju ograničen rok trajanja. Vlada je tim i mora da radi najbolje što zna – rekao je Višković.

Govoreći o najavljenom smanjenju broja zaposlenih u administraciji Vlade Srpske, Višković je rekao da je percepcija javnosti da ima mnogo zaposlenih u Vladi RS, dodajući da na lokalnom nivou ima definiran broj tri zaposlena na 1.000 stanovnika.

- OGLAS -

U državnim institucijama nemate taj broj definiran. Idemo u smanjenje administracije. Nama fali radnika, ali imamo višak neradnika. U svim institucijama imamo taj problem”, pojasnio je premijer Srpske.

Odgovarajući na pitanje da li su partije glavni krivci za to kroz “uhljebljavanje” članova, Višković je rekao da djelimično jesu.

– Možda se nekom neće svidjeti moj stav, ali mijenjaju se i generacije i pristup. Kad kažete partije, zašto nisam pristalica ove teze – pa partija ti je dala šansu, a ako si iole pametan i odgovaran kao radnik ti ćeš tu šansu iskoristiti. Neće partija za tebe raditi. Ako si došao do radnog mjesta i preko partije, to se mora radom opravdati – istakao je Višković. 

Čitajte šta piše

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Višković naglašava da, ukoliko ne bude formirano Vijeće ministara, neće biti dobro ni za jedan nivo vlasti u BiH.  

– Nije ovdje sporan ni rok od 30 dana o kojem se sada priča. Sporno je da ako ne bude Vijeća ministara, nijedan nivo vlasti u BiH se neće baviti životnim pitanjima, ekonomijom i projektima, već će se zabaviti sami sa sobom i u suštini slijedi tavorenje i velika šteta za BiH – rekao je premijer RS.

Komentarajući tvrdnje opozicije da sporazumom SNSD-a, SDA-a i HDZ-a BiH, “SNSD uvlači RS u NATO”, Višković je citirao predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u vezi sa sporazumom: “Čitajte šta piše!”.

– To što pojedinci tumače sporazum svako na svoj način, to je njihov problem. Sporazum je više nego dobar za RS. Pojedinci iz RS su frustrirani zbog svojih pozicija, pa sada galame. RS da je bila pametna, trebalo je da šuti ovih 30 dana i ništa ne komentira- naveo je Višković.  

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA