5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

11 stvari koje morate znati o susretu Finska – BiH

Finska i Bosna i Hercegovina danas od 18,00 sati u Tampereu igraju duel trećeg kola grupe J kvalifikacija za EP.

Mi vam donosimo najvažnije stvari koje trebate znati o današnjem susretu.

Drugi međusobni meč

- OGLAS -

Selekcije Finske i BiH su do sada odigrale samo jedan međusobni duel. Bilo je to 28. aprila 2004. godine, kada su Zmajevi u prijateljskom susretu u Zenici slavili sa 1:0. Jedini pogodak postigao je Zvjezdan Misimović, a Mirsad Hibić je tada odigrao posljednju utakmicu za BiH.

Finska pet mečeva u niz bez primljenog gola na svom terenu

Finci su poznati kao neugodan i veoma dobro organizovan tim, a pet susreta u nizu nisu primili pogodak na svom terenu. U posljednjih pet domaćih utakmica Finci su bili bolji od Grčke (2:0), Estonije (2:0), Mađarske (1:0), Bjelorusije (2:0) te Estonije (3:0).

Zmajevi bez Pjanića, Krunića i Kolašinca

Naša selekcija danas će biti oslabljena neigranjem tri fudbalera. Miralem Pjanić zbog crvenog kartona neće biti na raspolaganju selektoru Prosinečkom i svakako da je to najveći hendikep. Također, Prosinečki neće moći računati na Seada Kolašinca i Radeta Krunića, koji su povrijeđeni.

Finci skoro dvije godine nisu izgubili na svom terenu

Reprezentacija Finske gotovo dvije godine ne zna za poraz na svom terenu. Posljednji put su poraženi od Ukrajine 11. juna 2017. godine rezultatom 1:2. Nakon toga su odigrali sedam utakmica u Finskoj, ostvarili šest pobjeda i jedan remi.

Sudi Daniel Stefanski iz Poljske

Daniel Stefanski iz Poljske sudit će susret u Tampereu. Stefanskom će ovo biti prvi put da sudi jedan meč naše selekcije, dok je u oktobru 2017. godine dijelio pravdu na duelu kvalifikacija za SP u Zagrebu, kada su selekcije Hrvatske i Finske odigrale 1:1. Poljskom arbitru će u subotu asistirati Marcin Boniek i Dawid Igor Golis, a četvrti sudija je Krzysztof Jakubik  (svi Poljska).

Reprezentativci Finske nastupaju u 14 različitih liga

Finski reprezentativci, koji konkurišu za duel sa BiH, nastupaju u 14 različitih liga širom svijeta. Petorica nastupaju u Danskoj, trojica u Švedskoj, po dvojica u Finskoj, Engleskoj, Norveškoj i SAD, a po jedan u Njemačkoj, Holandiji, Italiji, Belgiji, Škotskoj, Španiji, Poljskoj i Austriji.

Utakmicu prenosi 20 TV kanala

Duel iz Tampera bit će direktno emitovan na više od 20 TV kanala.

Finska osvojila prvo mjesto u Ligi nacija ispred Grčke, Mađarske i Estonije

Finci su igrali sjajno u UEFA C Ligi nacija i osvojili prvo mjesto u grupi 2. Iza njih su ostali Mađari, Grci i Estonci. Selekcija Finske je ostvarila četiri pobjede i dva poraza uz gol razliku

BiH bolje rangirana na FIFA rang listi i skuplja od Finaca

Uzimajući u obzir trenutno stanje na FIFA rang listi, Zmajevi su bolje plasirani. BiH je na 35. poziciji, dok su Finci pozicionirani na 60. mjestu. Iako je naša reprezentacija danas bez Miralema Pjanića, ipak je skuplja od Finaca više od dva puta prema podacima Transfermarkta.

Jedan debitant u našoj reprezentaciji

Selektor A reprezentacije BiH Robert Prosinečki za meč sa Fincima računa na 24 igrača. Jedini debitant je Vladan Kovačević, koji je ove sezone sjajno branio za FK Sarajevo. Kovačević je i aktuelni U21 reprezentativac BiH.

Prosinečki cijeni današnjeg protivnika

Robert Prosinečki je na jučerašnjoj press konferenciji istakao da su Finci odlična reprezentacija i da nam neće biti lako.

“Pripremamo se da napravimo što bolji rezultat. Znamo da je Finska dobra ekipa. Znamo uglavnom sve o njima. Gledali smo njihove posljednje utakmice. U Ligi nacija su bili odlični. Odigrali jako dobru utakmicu protiv Italije. Znamo da su dobri, ali vjerujemo da ćemo sutra biti na nivou i ostvariti željeni rezultat. Naravno da to neće biti lako. Uopće ne potcjenjujemo Finsku jer to je odlična reprezentacija”, riječi su selektora BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA