6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Učenici iz Mostara obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine (FOTO)

Nekoliko stotina djece iz mostarskih škola s obilježjima Bosne i Hercegovine prodefilirali su Mostarom i prigodnim programom na Španskom trgu obilježili Dan nezavisnosti svoje domovine.

Okupljenima se obratio Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK podsjetio je djecu šta su njihovi stariji prije 27 godina odlučili te i današnjim školarcima postavio isto referendumsko pitanje.

“Vi ste naša budućnost i budućnost ove zemlje, zbog toga vas pitam. Vaša je obaveza da svakog 1. marta obilježavate ovaj važni dan”, kazao je Hadžović.

- OGLAS -

Osim defilea gradom oko 200 osnovaca krenulo je s trga Musala do brda Fortica gdje je razvijena jedna od najvećih državnih zastava u našoj zemlji. Školarci iz osnovnih škola Gnojnica i Blagaja u isto vrijeme popeli su se na Stari grad hercega Stjepana Kosače.

Faruk Gosto, koordinator ove manifestacije i direktor O.Š. “Omer Maksumić” u Podveležju, posjetio je kako je ovo treći ovakav defile kroz grad i kako je ovo već postalo lijepa tradicija.

“Važna je poruka da mladi znaju značaj 1. marta, tako da mi stari jedino na taj način možemo odgajati nove generacije da njeguju vrijednosti iz bliske prošlosti. Priznavanje ovog datuma još nije zaživjelo u cijeloj državi, ali se nadam da će to skoro biti promijenjeno”, kazao je Gosto, prenosi mostarski.ba

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA