13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Zagreb: Novinari protestovali protiv cenzure i pritisaka

Organizirana od strane Hrvatskog novinarskog društva (HND), protestna povorka sa preko hiljadu novinara i medijskih radnika podržanih od dijela opozicionih  političara prošla je središtem Zagreba, od Hrvatskog novinarskog doma do zgrade Hrvatske vlade pod sloganom “Medije ste uzeli, novinarstvo ne damo”, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest novinara “Medije ste uzeli, novinarstvo ne damo” organiziralo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pod vodstvom predsjednika Hrvoja Zovka, a podršku akciji dale su brojne civilne udruge i opozicioni političari kako bi se vladajućoj koaliciji poručilo kako nema slobodnog društva bez slobodnih novinara.

Protestno okupljanje započelo je ispred Hrvatskog novinarskog doma, a povorka sa preko hiljadu sudionika pročitala je svoje zahtjeve ispred Ministarstva kulture, Sveučilišta u Zagrebu, a na koncu ispred Banskih dvora, sjedišta Hrvatske vlade, kojoj su organizatori protesta službeno predali osam zahtjeva.

- OGLAS -

“Novinarstvo je javno dobro. Novinarstvo mora biti u interesu svih građana i građanki ove zemlje. Živimo u zemlji u kojoj se novinari sudski proganjaju, prijeti im se, cenzura je svakodnevno vidljiva”, poručio je Zovko.

Protestanti su upozorili kako su sloboda novinarstva i sloboda govora ozbiljno ugrožene brojnim tužbama, političkim pritiscima, prijetnjama, zahtjevima oglašivača, ugrožavanjem profesionalnih prava, nepoštivanjem zakona, ali i lošim zakonskim okvirom i izostankom medijske politike.

“Sloboda novinarstvu”, “Stop cenzuri”, “Pokrenuli linč na novinarku Jutarnjeg”, “Prijetili smrću novinarima Indexa” samo su neki od transparenata koje su sudionici istaknuli tijekom prosvjedne šetnje.

Ispred Hrvatske vlade je poručeno kako je Hrvatska država parlamentarne demokratije, no kako Vlada ima preveliku moć u odnosu na Sabor.
“Medijski prostor karakterizira premreženost političkih i korporativnih interesa, netransparentnost vlasništva, marketing umjesto novinarstva. Novinarima se brani da slobodno rade, egzistencijalno ih se ucjenjuje, tuži kada pišu istinu”, poručeno je.
Novinari su upozorili kako je trenutno u Hrvatskoj protiv novinara i nakladnika u toku preko 1.100 tužbi, a upozoreno je i na stanje na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) koja je pokrenula 36 tužbi vrijednih 2,2 miliona kuna (300.000 eura) prema novinarima. Dio novinara, članova civilnih udruga i opozicionih političara pokrenulo je dvosedmični bojkot HRT-a kroz odbijanje sudjelovanja u emisijama javne radiotelevizije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA