15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Hiljade demonstranata u kampanji protiv klimatskih promjena

 Na hiljade demonstranata protiv klimatskih promjena izašlo je u ponedjeljak na ulice gradova širom svijeta, pokrećući dvosedmičnu kampanju građanskog neposluha kako bi tražili hitnu akciju na suzbijanju emisije stakleničkih gasova i izbjegavanja ekološke katastrofe.

U Londonu je policija uhapsila 276 aktivista iz grupe ‘Pobuna protiv istrebljenja’ dok su blokirali mostove i ulice u centru grada, i okupljali se oko svojih vozila, dok su demonstranti u Berlinu zaustavili saobraćaj na kružnom toku oko Stupa pobjede.

Holandska policija uhapsila je više od 200 klimatskih aktivista koji su blokirali ulice ispred nacionalnog muzeja u Amsterdamu, ok su slični protesti održani u Austriji, Australiji, Francuskoj, Španiji i Novom Zelandu.

- OGLAS -

– Izvinite što smo blokirali ulicu, ali ovo je vanredna situacija – pisalo je na plakatima koje su nosili  aktivisti u  Amsterdamu.

U finansijskom kvartu New Yorka, demonstranti su poprskali bika s Wall Streeta i sebe lažnom krvlju, i legli su oko kipa kako bi iskazali svoja strahovanja od smrtonosne ekološke katastrofe.

Protesti su posljednja faza globalne kampanje za oštrije i brže mjere protiv klimatskih promjena koju koordinira Pobuna protiv istrebljenja, koja je ušla u središte globalne pažnje u aprilu kada je blokirala saobraćaj u centru Londona na 11 dana.

Prošlog su mjeseca milioni mladih ljudi pohrlili na ulice gradova širom svijeta, inspirirani na akciju 16-godišnjom švedskom aktivisticom Gretom Thunberg.

‘Pobuna protiv istrebljenja’ saopćila je kako očekuje moroljubive proteste u naredne dvije sedmice u više od 60 gradova širom svijeta, od New Delhija do New Yorka, pozivajući vlade da smanje neto emisiju stakleničkih gasova na nulu do 2025. godine i da zaustave gubitke biodiverziteta.

Dešavanja kao što su ekstremne vremenske prilike, otopljavanje arktičkog leda ii rast nivoa mora odvijaju se mnogo brže od očekivanja, a naučnici tvrde da se urgentnost rješavanja klimatske krize intenzivirala nakon potpisivanja Pariškog sporazuma o borbi protiv globalnog zagrijavanja u 2015. godini.

Skoro 70 zemalja objavilo je planove na samitu o klimatskoj akciji u prošlom mjesecu da će osanažiti svoja obećanja preuzeta potpisivanjem Pariškog sporazuma, ali većina vodećih svjetskih ekonomija među kojima su Sjedinjene Države i Kina nije objavila nove snažnije mjere protiv klimatskih promjena, prenosi Reuters.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA