7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Terović: U prosjeku 121 osoba dnevno u KS ostane bez posla

Na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu smješteno je 11 osoba zaraženih korona virusom i niti jedna nije na respiratoru. U posljednja 24 sata oporavile su se tri osobe.

“Podaci su zadovoljavajući. Uspjeli smo prekinuti lanac virusa i pratimo podatke broja oporavljenih u odnosu na broj oboljelih. Na jednog pozitivnog imamo 0,3 oporavljenih što pokazuje da je dobra kontrola epidemije”, kazala je načelnika Kriznog štaba KS Aida Pilav.

Načelnik Štaba civilne zaštite KS Jasmin Terović podsjetio je da je stanje nesreće proglašeno prije 34 dana i da je od tada doneseno 20 naredbi koje se poštuju.

- OGLAS -

“Prije dva dana smo donijeli naredbi obaveznog testiranja svih osoba u karantinu na Bjelavama na način da se testiraju u roku od 24 sata od prijema, a sljedeća testiranja su nakon 12 i 14 dana. S obzirom da je kapacitet Doma Bjelave ograničen i u njemu je trenutno 114 osoba, zatražili mo od Federalnog ministarstva zdravstva da i Dom Nedžarići bude proglašen karantinom”, rekao je Terović.

Tokom sutrašnjeg dana u KS bi se trebale vratiti dvije grupe građana, jedna iz Nizozemske, a druga iz Egipta. Oni će, nakon što pređu granične prelaze u BiH biti transportovani na Bjelave, a transport vrši Kantonalni štab civilne zaštite KS.

Kada je riječ o aktivnostima MUP-a KS, u posljednja 24 sata šest osoba je prekršilo mjeru kućne samoizolacije, a 17 policijski sat.

Od proglašenja stanja nesreće u KS na Zavod za zapošljavanje prijavilo se ukupno 4.136 osoba koje su ostale bez posla, što je prosječno 121 osoba po danu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA