15 C
Sarajevo
28.03.2024

Potjernica za Karganovićem, od RS primao novac za negiranje genocida

Nevladina organizacija čiji je Karganović bio direktor od 2008. do 2014. godine dobila je od vlasti dva miliona maraka. Novac je potrošen, bez evidencije gdje i kako. Na taj način budžet RS je oštećen za više od 100.000 maraka.

Stefan Karganović je jedan od koautora knjige “Rušenje RS”, u kojoj su, kao “strani plaćenici”, označene pojedine nevladine organizacije, udruženja, novinari i javne ličnosti.

Povodom izdavanja potjernice za Karganovićem, oglasio se i glavni urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović, koji se također našao na Karganovićevoj listi “stranh plaćenika”.

- OGLAS -

“Ovaj opskurni lik i lažov, dobio je od Vlade Republike Srpske 2.000.000 maraka KM za pisanje svoje istine o Srebrenici. Nakupio je tako tim raznoraznih budala sličnih njemu i pisao knjigu kako on vidi zločin u Srebrenici. Nikad nije opravdao te pare. Pored laži o Srebrenici napisao je politički pamflet “Rušenje Srpske” koji je objavila partija SNSD, a u čijoj promociji mu je pomagao bivši dekan Fakulteta bezbjednosti Predrag Ćeranić, čovjek koji je doktorirao na tekstovima u kojima veliča Dodika”, kaže Trifunović.

On dodaje kako se “u ovoj sramnoj knjizi Stefana Karganovića koju je izdao aktuelni direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković u najboljim fašističkim manirima bez ikakvih dokaza targetuju organizacije, mediji i pojedinci kao tobož dio plana rušenja Republike Srpske, koju je upravo SNSD, partija koja je angažovala Karganovića kog sad tuži i traži, gotovo potpuno srušila”.

“Neko je dakle ovaj fašistički pamflet pročitao, lektorisao, odštampao i potpisao se ispod njega sve sa Karganovićem. Objavio na službenim stranicama partije SNSD. Tu knjigu je lično Novaković, i dalje direktor pozorišta grada koji pretenduje da bude evropska prestolnica kulture lično slao na adrese nevedenih organizacija. Da li to uopšte možete zamisliti?”, pita se Trufunović.

Na tom famoznom spisku je, podsjeća Trifunović, naravno i BUKA.

“Tužili smo ovog lažnog eksperta Vlade RS i SNSD odmah po izdavanju knjige, izdavača, ali već više od pet godina taj proces koji nas je skupo koštao ne mrda sa mrtve tačke. Primjera radi, kada je Špirić tužio Buku, sud je reagovao za manje od tri mjeseca i donio presudu u njegovu korist jednakom brzinom”, podsjeća urednik Buke.

Na kraju, dodaje Trifunović, SNSD koji ga je učinio milionerom i elitom danas pokreće jalovu potjernicu za stranim državljaninom.

“To da je seoska varalica Stefan Karganović tako jednostavno prevario ovu vlast za nekoliko miliona, je i najbolja slika i prilika ovog sistema, ove partiokratije, ove pošasti koja razdire ovo društvo i koja se nažalost u tom razarajućem procesu, uz podršku većine, ni sama više ne može zaustaviti”, zaključio je Aleksandar Trifunović.

Povodom nedavnog osnivanja komisija za istraživanje događaja u Sarajevu i Srebrenici, na Karganovića je u razgovoru za Vijesti.ba podsjetio i direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva Mirsad Tokača.

“Postojao je jedan projekat koji je finansirala Vlada manjeg entiteta koji se zvao “Historijski projekat Srebrenica” koji je dobio Stefan Karganović, jedna opskurna ličnost koja se odjednom iz Amerike pojavila u Bosni, i oni su zadnjih sedam, osam godina i više finansirali taj projekat koji je neslavno završio. Čak su i oni sami unutar parlamenta imali inicijative da se pokrene krivični postupak da se vidi pod kojim okolnostima je taj čovjek i taj projekat uopće finansiran sve s ciljem relativizacije genocida u Srebrenici”, podsjetio je Tokača.

Nakon što je raspisana potjernica za Sefanom Karganovićem, sam po sebi se nameće logičan zaključak da bi u dogledno vrijeme ista sudbina mogla zadesiti i članove dvije pomenute komisije za Srebrenicu i Sarajevo.

Vrlo brzo bi se moglo desiti da, nakon što te komisije ne ostvare zacrtani cilj negiranaj istine o genocidu u Srebrenici i opsade Sarajeva, članovi tih komisija budu optuženi da su uzeli novac, a nisu uradili ništa, te da za njima budu raspisane potjernice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA