7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Beograd: Protest “Mame su zakon”

Više od 100 ljudi okupilo se ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu kako bi protestovalo protiv Zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom i tražilo izmenu tog propisa.

Protest je organizovala Inicijativa ”Mame su zakon”, a među okupljenima bili su mahom žene i parovi sa decom i nosili transparente “Mame nisu mafija”, “Žene uzvraćaju udarac”, “Neću da budem nevidljiva radnica”, “Mame mafijašice, ponosne radnice”, “Solidarno protiv mjera štednje” i “Ženska ljutnja, a ne ćutnja”.

Okupljeni na protestu traže da minimalna naknada za odsustvo radi nege djeteta majkama bude u visini republičke minimalne zarade, da u obračun nadoknada ulazi prosjek od 12, a ne 18 mjeseci (kako je sada), zatim da se preduzetnicama ne ukida radni staž tokom odsustva zbog nege djeteta, ne ukidati naknade roditeljima djece sa invaliditetom, da i žene sa najvišim platama dobijaju nadoknadu cijele plate, ne diskriminisati poljoprivredne osiguranice i da se održavanje trudnoće na bolovanju ne smije tretirati kao hir.

- OGLAS -

Predstavnica inicijative, poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura rekla je su predstavnici Inicijative predali Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti Zakona koji je usvojen prošle godine u julu i da očekuju da će Zakon biti proglašen neustavnim po svim odredbama.

“Po ko zna koji put su izneverena očekivanja trudnica, porodilja i njihovih porodica čija je egzistencija danas ugrožena. Podsjetićemo vas samo na neke od parola koje su od strane Vlade plasirane kako bi se podsticalo veće rađanje: Rađaj, ne odgađaj; Manje riječi, nek’ zakmeči… Žene su rađale, a dočekale su ih mizerne nadoknade od jedva par stotina dinara i to sa zakašnjenjem”, rekla je Macura.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA