15 C
Sarajevo
28.03.2024

Okončani radovi na zaštiti stećaka na Skenderiji

Osim povećanja stepena sigurnosti građana, posebno djece, primarni cilj ovog projekta je zaštita srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika-stećaka, koji se nalaze duž lijeve obale rijeke između dva mosta.

Prije same montaže željezne ograde koja se dimenzijama i oblikom uklopila u postojeći ambijent, urađeno je betoniranje stopa za koje su pričvršćeni stubovi između kojih je na kraju ugrađena zaštitna željezna ograda duga 70 metara i visoka 60 centimetara.

Ova ostavština naših bogumilskih predaka, koja se danas nalazi na lokalitetu Skenderije je 1893. godine izvađena iz korita rijeke Miljacke prilikom gradnje obližnjeg  željeznog mosta, poznatijeg kao Ajfelov most.

- OGLAS -

Tom prilikom je pronađeno oko 60 stećaka, ali je zbog nepažnje prilikom izvođenja radova spašeno samo njih dvanaest. Ovakve nadgrobne spomenike, po mnogo čemu jedinstvene u Evropi i svijetu, su gradili naši bogumilski preci i danas u užem centru grada nalaze se još samo ispred Filozofskog fakulteta i u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH, dok u širem pojasu grada je evidentirano 37 lokaliteta sa stećcima od čega je najpoznatija nekropola sa stećcima i nišanima u selu Donji Močioci. Ovaj lokalitet je 2008. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA