5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Muzička akademija u Hrvatskoj protiv počasnog doktorata Milanu Bandiću

Muzička akademija šesta je sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koja je na sjednici Vijeća donijela odluku da se ne podrži prijedlog dodjele počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, iako je tu inicijativu pokrenuo upravo dekan ove akademije, javlja Anadolu Agency (AA).

Postupak dodjele počasnog doktorata Bandiću pokrenuo je dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević u znak zahvale gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću što je ovoj akademiji dodijeljena nova zgrada u koju je akademija useljena.

Do sada su se dodjeli počasnog doktorata Bandiću usprotivili Filozofski fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet, Pravni fakultet,  Arhitektonski fakultet i Fakultet političkih znanosti.

- OGLAS -

Cijeli slučaj danas je ponovno komentirao i sam gradonačelnik Bandić poručivši opet kako “nagrade trebaju Bandića, a ne Bandić nagrade”.

U znak protivljenja dodjeli titule počasnog doktorata održan jeprošle sedmice  protest na kojem se okupio veći broj članova akademske zajednice.

Kao glavni razlozi protivljenja dodjeli ovog doktorata navode se sudski procesi koji su pokrenuti protiv Bandića, a dio akademske zajednice smatra kako ovu titulu ne bi trebalo dodjeljivati političarima koji su na vlasti, pa se tako dio javnosti protivio i protiv počasnog doktorata dodijeljenog predsjedeniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA