17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Izrael usred noći bombardirao Siriju

Izrael je izveo zračne napade noću u Siriji na vojni položaj u Masijafu u središnjoj pokrajini Hama i ranio trojicu boraca, objavila je službena sirijska agencija Sana u subotu.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) izvijestio je da ima mrtvih među iranskim borcima, ali nije mogao navesti njihov broj.

– U 2:30 u subotu, izralesko zrakoplovstvo izvelo je zračni napad na jedan od naših vojnih položaja u gradu Masijafu – objavio je vojni izvor na koji se poziva Sana.

- OGLAS -

– Naša protuzračna odbrana presrela je neke od tih neprijateljskih projektila – naveo je izvor i dodao da su tri borca ranjena i uništene su zgrade.

SOHR je izvijestio da je 17 ranjenih boraca režima i snaga lojalnih režimu u napadima na vojne položaje u Masijafu i okolnim selima te na centar za projektile srednjeg dometa gdje se nalaze iranski borci.

Damask je i ranije, u više navrata, optužio Izrael da je bombardirao iranske mete i položaje libanonskog šiitskog pokreta Hezbolah u tom području.

Od početka rata u Siriji 2011. Izrael je izveo brojne napade uglavnom na položaje sirijske vojske te iranskih i Hezbolahovih boraca na sirijskom teritoriju.

Krajem marta Damask je naveo da je Izrael tukao položaje blizu Halepa i bombardirao skladišta streljiva kojima se služe iranski borci.

U januaru je Izrael napao iranske položaje u Siriji pošto je presreo raketu ispaljenu iz te zemlje. Prema SOHR-u, u tim je napadima ubijena 21 osoba, uglavnom Iranci.

Izrael je uvijek tvrdio da će nastaviti gađati položaje koje u Siriji drže iranski te borci Hezbollaha. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) ponavlja da neće dopustiti Iranu, velikom neprijatelju Izraela, da se služi Sirijom kao mostom za širenje svoje vojne moći.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA