Sport
Zašto je skok koji je Biles snimila na treningu tako opasan i nitko ga ne izvodi Zahvaljujući videu od samo četiri sekunde, koji je prošlog ponedjeljka objavila na Twitteru, Simone Biles uspjela je ponovno pobuditi znatiželju za razvoj ženske gimnastike
#

Zahvaljujući videu od samo četiri sekunde, koji je prošlog ponedjeljka objavila na Twitteru, Simone Biles uspjela je ponovno pobuditi znatiželju za razvoj ženske gimnastike. Razgovore o tome Biles je poticala redovito, pomicanjem granica onoga što se smatralo mogućim. Na snimci s treninga Biles je izvela preskok koji nijedna gimnastičarka nije izvela na natjecanju - dvostruki premet Jurčenko, piše The Washington Post.

Izraz "Jurčenko" opisuje prilaz preskoku, a dobio je ime po Nataliji Jurčenko, svjetskoj prvakinji iz Sovjetskog Saveza koja se natjecala u toj disciplini početkom osamdesetih godina. Ovaj stil preskoka uobičajen je na svim razinama i izvodi ga većina natjecatelja na Olimpijskim igrama.

U Jurčenku, gimnastičarka dolazi na dasku okrenuta leđima i odbija se rukama prema stolu. Kad rukama dodirne stol, odbija se i započinje salto. U tom okretu obično započinje raznolikost. Gimnastičarke obično povećavaju težinu ovog preskoka dodavanjem rotacija. Amerikanka Sunisa Lee izvodi na natjecanjima dvostruki salto. Biles i druge vrhunske natjecateljice u preskoku izvode Jurčenko s dva i pol salta, što je poznato kao Amanar.

Međutim, nastavlja The Washington Post, ovdje se Biles okreće i drugi put, dajući preskoku nezabilježenu težinu, kao i ekstreman rizik. Pružena rotacija odnosi se na poziciju nogu tijekom okreta, sa savijenim kukovima i ispruženim koljenima.

Biles je doskočila u pjenu, koja pruža sigurnost ako gimnastičarka nema dovoljnu visinu ili rotaciju da bi završila preskok. Ali ono što je izazvalo strahopoštovanje na društvenim mrežama je to kako bi mogla doskočiti na natjecateljskoj podlozi. Njene kolegice i vrhunske gimnastičarke bile su u nevjerici. Video je pregledan skoro dva i pol milijuna puta.

Američku gimnastičarku smatraju najboljom svih vremena, a uz video je napisala "2020" te stavila emoji očiju i upitnik, dajući naslutiti da bi ovaj preskok mogla izvesti i na natjecanju. Hoće li Biles zaista izvesti ovaj preskok na Olimpijskim igrama u Tokiju ili na drugim natjecanjima tijekom ove sezone? Vjerojatno ne. Ali i sama ta mogućnost i potencijal koji je pokazala u video potaknut će diskusiju o njenoj dominaciji ovim sportom.

McKayla Maroney, članica američke reprezentacije koja je osvojila zlatnu medalju u ekipnoj konkurenciji na Olimpijskim igrama 2012. godine, također je talentirana za preskok. U razgovoru za popularni gimnastički podcast GymCastic iz 2016. godine, Maroney je rekla kako je na treningu izvela zgrčeni Jurčenko, ali joj je na pripremama reprezentacije koordinatorica Martha Karolyi rekla: "Nemoj to više nikad napraviti!" Maroney je na natjecanjima izvodila Amanar kao svoj primarni preskok, piše The Washington Post.

Maroney kaže kako Jurčenko s dvostrukim okretom zahtijeva "najintenzivniji blok", misleći na trenutak kad se gimnastičarka rukama odguruje od stola.

"Ono što je kod dvostrukog okreta s leđa opasno je to što kod njega nema oklijevanja i predomišljanja", naglasila je Maroney. Naime, kako je objasnila, ako gimnastičarka osjeća da nešto nije u redu prilikom odraza, ona može smanjiti broj okreta u zraku i sigurno doskočiti. "Kod dvostrukog okreta s leđa, ne možete ništa promijeniti", rekla je Maroney.

Takva opasnost postoji kod preskoka kakav je Biles izvela prošlog ponedjeljka, što je ključni razlog zbog kojeg ga nijedna gimnastičarka nikad nije izvela na natjecanju. Jurčenko s dvostrukim okretom bez potrebne rotacije može završiti ozljedama glave ili vrata. Ipak, nekoliko gimnastičara izvodi ovaj preskok bez problema. Video Simone Biles pokazuje da ona ima potrebnu visinu i tehniku da učini isto.

  / 

Preskok nazvan Produnova, koji izgleda poput napredne verzije dvostrukog zgrčenog Jurčenka, također nosi sličan rizik. Nekoliko je gimnastičara na natjecanjima izvelo ovaj preskok, koji uključuje dolazak do stola sprijeda i potom dvostruki prednji okret. Međunarodni gimnastički savez umanjio je ocjene za ovaj preskok, s namjerom da obeshrabri njegovo izvođenje. Kad su novinari New Yorkera 2016. godine pitali Biles zašto nije pokušala Produnovu, odgovorila je: "Ne pokušavam umrijeti."

Ovakvo razmišljanje moglo bi se primijeniti i na njen dvostruki opruženi Jurčenko, piše The Washington Post.

S obzirom na to da su Olimpijske igre 2020. za manje od šest mjeseci, Biles ne mora dodavati težinu svojim izvedbama. Gimnastičarke dobivaju ocjene koje su kombinacija težine i izvedbe, a Biles je odlična u oba područja. Njene ocjene u gotovo svakom natjecanju nadilaze ocjene njenih konkurentica. Na prošlogodišnjem američkom prvenstvu Biles je pobijedila drugoplasiranu Lee za gotovo pet bodova (za usporedbu, jedan pad znači gubitak jednog boda u ukupnoj ocjeni).

Video: 

Biles je kao olimpijska pobjednica u višeboju 2016. godine osvojila i svjetsko zlato 2018. i to unatoč dvama padovima, što je možda bilo razočaravajuće, ali je ujedno pokazalo kako rutinski Biles izvodi teške elemente na međunarodnoj sceni. Biles je na Svjetskom prvenstvu 2019. ponovno bila zlatna u višeboju. Bilo je to njeno peto zlato, a spremna je osvojiti i zlato u Tokiju.

Ona nastavlja pomicati granice mogućeg u ženskoj gimnastici. Njeno ime nose čak četiri elementa, što je uobičajeno kad gimnastičarka prvi put uspješno izvede neki element na Olimpijskim igrama ili svjetskom prvenstvu. No čak i najbolje gimnastičarke moraju redovito procjenjivati rizik. Zbog toga Biles ne izvodi uvijek svoj poznati završetak vježbe na gredi. Ona kaže kako su ocjene za težinu preniske u odnosu na ono što taj element zahtijeva. I mnogi se slažu s njom. Nekoliko desetinki boda nije vrijedno rizika od pada ili ozljede, zaključuje The Washington Post.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.