Sport
Zdravstveno stanje Alexa Zanardija nestabilno, jučer vraćen na intenzivnu njegu Alessandro Alex Zanardi, italijanski automobilistički šampion i bivši vozač Formule 1 te osvajač zlatnih medalja na Paraolimpijskim igrama vraćen je u petak na intenzivnu njegu
# SCS

Alessandro Alex Zanardi, italijanski automobilistički šampion i bivši vozač Formule 1 te osvajač zlatnih medalja na Paraolimpijskim igrama vraćen je u petak na intenzivnu njegu, tri dana nakon što je prebačen u neurološki rehabilitacioni centar, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zanardi je prebačen iz bolnice u Sieni u centar za rehabilitaciju Villa Beretta u Costa Masnagi u utorak, mjesec dana nakon što je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila dok je na trci sportista sa invaliditetom vozio ručni bicikl. Naime, njega je 19. juna za vrijeme štafetne trke udario kamion u blizini toskanskog grada Pienze.

Iz bolnice koja upravlja rehabilitacionim centrom rekli su da je 53-godišnji Zanardi prebačen na odjeljenje intenzivne njege u bolnici San Raffaelle u Milanu, nakon što je njegovo zdravstveno stanje postalo nestabilno.
Zanardi je pretrpio tri osjetljive operacije u bolnici u Sieni kako bi ga stabilizovali i rekonstruisali mu teško oštećeno lice.

Zanardi, koji je u automobilističkoj trci prije gotovo 20 godina izgubio obje noge, nakon nesreće je bio na respiratoru u medicinski izazvanoj komi. Zanardi je pretrpio ozbiljnu traumu lica i lobanje, a ljekari su upozoravali na moguće oštećenje mozga.

Zanardi je osvojio četiri zlatne i dvije srebrene medalje na Paraolimpijadi 2012. i 2016. godine.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.