5 C
Sarajevo
25.04.2024

Hrvatska: Položeno 75 karanfila povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Antifašistička liga Hrvatske na Trgu žrtava fašizma održala je skup u njihovo ime, te položila karanfile na mjestima obližnjim mjestima stradanja, javlja Anadolu Agency (AA).

    Okupljanjem članova Antifašističke lige Hrvatske i drugih civilnih organizacija na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu i simboličnim polaganjem 75 karanfila na mjestima terora i patnje na Trgu i okolici iskazana je počast svim žrtvama nacional-socijalističke Njemačke i njenih saveznika. 

Karanfili su položeni na rub fontane uz Meštrovićev paviljon te prekoputa, na vrata zgrade u kojoj je u vrijeme Drugog svjetskog rata bio smješten ustaški zatvor.

- OGLAS -

   Kritičko suočavanje s prošlošću smatramo elementarnim preduvjetom izgradnje demokratskog i pluralističkog društva, poručeno je sa skupa.

   Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige Hrvatske, poručio je okupljenima kako lekcija holokausta mora biti primijenjena na današnji svijet.

   “U društvu zahvaćenim zlom antisemitizma otvaraju se vrata za proganjanje drugih manjina, Roma, Jehovinih svjedoka, homoseksualaca, osoba s invaliditetom. U društvu kojem se tolerira netrpeljivost prema manjinama, po nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi, u njegovom opskurnom dijelu čuči antisemitizam”, rekao je Pusić.

Pusić je dodao kako današnja istraživanja pokazuju da je u Europi antisemitizam u porastu, te naveo neke pojave u suvremenom hrvatskom i europskom društvu.

   Najavljena je izgradnja spomenika žrtvama holokusta u Zagrebu po uzoru na druge velike europske gradove. 

   U ponedjeljak, 27. siječnja/januara, navršava se 75. godišnjica oslobođenja oko 7.000 preostalih zatvorenika logora Auschwitz povodom čega se od 2005. godine odlukom Ujedinjenih naroda taj dan obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. 

 

  / 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA