Sport
Znate li ko su protivnici Amela Tuke u finalu EP-a? - Face vam donosi detaljnu analizu (FOTO+VIDEO) Amel Tuka večeras trči za Bosnu i Hercegovinu
#

Amel Tuka je još jednom obradovao naciju. Naciju kojoj trebaju pobjede, kojoj treba slavlje i radost. Baš nakon obilježavanja Dana nezavisnosti Tuka i Pezer su napravili sjajan rezultat za našu državu. 

Danas je posljednji dan Evropskog dvoranskog prvenstva u Glasgow-u, a naš Amel Tuka se u disciplini trčanja na 800m plasirao u veliko finale. 

Pezer je zauzeo vrlo dobro šesto mjesto u bacanju kugle, a naš mladi reprezentativac Abedin Mujezinović je završio treći u kvalifikacionoj trci na 800m. 

Tuka je u kvalifikacionoj trci osvojio samouvjereno prvo mjesto, dok je u polufinalu bio treći što mu je bilo dovoljno da rezerviše svoje mjesto u finalnoj utrci. 

U velikom finalu se nalazi 7 takmičara, a zanimljivo je da je Amel drugi najstariji takmičar. 

Sudeći po ličnim rekordima svih takmičara, Amel se tu nalazi na drugoj poziciji jer je od njega bolji samo de Arriba Alvaro iz Španije. Upravo taj 24-godišnji momak je bio u polufinalu sa Amelom te pobijedio s vremenom 1:50.12 dok je Amel trčao 1:50.41 i završio treći. 

Kada se radi o najboljem ovosezonskom vremenu, tu je Amel također u vrhu. Od njega su bolji upravo gore spomenuti Španac (1:46.63) i Šveđanin Kramer Andreas (1:45.52). Tukino najbolje vrijeme ove sezone je 1:46.75. 

Dakle, ako je gledati statistiku, Amel ima velike šanse da bude među prva tri takmičara, a obzirom da su stotinke u pitanju, sitnice će odlučivati o tome ko će koju medalju osvojiti. Nadamo se da bi u ovom slučaju moglo presuditi Amelovo iskustvo. 

Kramer je prošle godine osvojio srebrnu medalju na Evropskom dvoranskom prvenstvu, a Španac Alvaro, bronzu pretprošle godine na EP-u održanom u dvorani. Njima će večerašnja trka biti veliki izazov. 

Amelov najbolji rezultat je bronza na Svjetskom prvenstvu u Pekingu. 

Ostali protivnici statistički ne bi trebali biti problem Amelu, ali svakako ih ne treba otpisati ili podcijeniti. 

Amel je trenutno na petoj pozici gledajući najbolji sezonski skor među ovogodišnjim takmičarima koji trče 800m. 

  

Ovo su svi takmičari koji će večeras nastupiti u finalu protiv Amela Tuke. 

  

Prema zvaničnim informacijama koje se nalaze na stranici Evropskog dvoranskog prvenstva, Tuka bi na stazi trebao biti u 19:57 sati. 

Po običaju, možemo očekivati kašnjenje, što znači da bi trka trebala biti oko 20:10 minuta.

Sve informacije neposredno nakon trke će biti objavljene na našem portalu. 

Poželimo sreću našem Amelu.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.