6.6 C
Sarajevo
19.03.2024

Tenis od avgusta? Predsjednik ATP: Možemo da spasimo tri Grend slema

Predsjednik Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) Andrea Gaudenci izjavio je da se nada nastavku sezone u avgustu, iako je više scenarija moguće, pa čak i onaj o prekidu teniskih aktivnosti do sljedeće godine.

“Napravili smo 50 verzija kalendara koje mijenjamo svaki dan”, rekao je Gaudenci u razgovoru za nekoliko italijanskih medija te dodao:

“Ako uspijemo da nastavimo s igranjem u avgustu, spasili bismo tri Grend slema i šest Masters turnira. U suprotnom će problemi početi da se množe.”

- OGLAS -

Posljednji ATP turniri odigrani su početkom marta, a drugim odlaganjem na nivou svih krovnih organizacija (ITF, ATP, WTA) igre neće biti do 13. jula. Prvi put od Drugog svjetskog rata u ovoj godini neće se dijeliti vimbldonski trofeji.

Rolan Garos je iz termina u maju i junu prebačen je na početak jeseni, a ATP želi da se u jesenjnem  terminu odigraju i dva Masters turnira na zemljanoj podlozi, onaj u Rimu i Madridu. Uz pretpostavku da nastavak sezone stvarno bude u avgustu, kad su na rasporedu dva Mastersa (Sinsinati, Toronto) i US Open, veći dio najvrednijih turnira bio bi spašen.

“Na taj način bi se moglo održati 70 do 80 posto sezone”, tvrdi Gaudenci koji se nada i održavanju završnog turnira u londonskoj O2 Areni prema već utvrđenom terminu od 15. do 22. novembra, jer je “dvorana dostupna samo u toj sedmici.”

“Naša strategija je jednostavna: odigrati što više turnira u sedmicama koje ćemo imati na raspolaganju kako bismo sačuvali što možemo od onoga što nam je ostalo“, objasnio je Gaudenci i dodao kako to može značiti igranje u novembru i decembru, kad je većina igrača na odmoru i na pripremama za sljedeću sezonu.

“Igrači već imaju relativno dugu pauzu, tako da je jasno da ćemo igrati u novembru i decembru, ako se to pokaže neophodnim.”

Predsjednik ATP-ja je istakao i ekonomski aspekt krize koja je pogodila sve sfere života. ATP priprema mjere pomoći za najugroženije, od čelendžera preko turnira iz serija 250 i 500, ako bi kriza potrajala.

“Naš sistem je čvrst, može trajati godinu bez tenisa, ali ne i više. Što duže traje, teškoće će biti veće. Sve će zavisiti o broju turnira koje ćemo morati da otkažemo”, zaključio je Gaudenci.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA